Шест български вина бяха отличени със "Златен ритон" на изложението "Винария" в Пловдив. За престижната награда се състезаваха над 360 проби на наши и чужди производители. За най-добро бяло вино от последна реколта бе обявено „Кабиле Шардоне/Совиньон блан“ на „Вила Ямбол“ ЕАД. Наградата бе връчена на изпълнителния директор на избата Красимир Аврамов от шефа на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.
Сред белите вина от по-стари реколти бе наградено „Шардоне Еленово“ на „Едоардо Миролио“ ЕООД.
В категория „Розови сортови и купажни вина от последна реколта“ с винен „Оскар“ бе отличено “Gradn Prix Golden Rhithm Розе“ на „Черноморско злато“ АД.
„Златен ритон“ спечели за първи път в своята история винарска изба „Оряховица“ ЕООД за розе от по-стари реколти „Gaetan Rose“.
При червените вина от последна реколта за фаворит бе обявено виното „Villa Marvella Каберне Фран“ на „Черноморско злато“ АД.
В категория „Червени сортови и купажни вина от по-стари реколти“ призът бе връчен за „Rubaiyat red blend“ на „Винекс Преслав“ АД.
"Златна фиала" получи изпълнителният директор на „Винпром Пещера“ АД Пламен Байков за гроздова ракия „Пещерска мускатова“.
За първи път бе присъдена награда „Препоръчано вино от местен сорт“. „Тази година в международния конкурс за вина, ракии и винено бренди решихме да подкрепим местните сортове вина, за да ги наложим на чуждестранните пазари“, каза председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов. За победител бе обявено бяло вино от сорт „Мискет червен“, производство на изба „Карабунар“.
Присъдена бе и специална награда на инж. Коста Костов от „Винпром Сандански“ за 50-годишния му принос в развитието на лозаро-винарския сектор.
83 вина бяха отличени от международната комисия на „Винария 2017“ с медали. 50 от тях станаха носители на златни отличия. Най-много призове получи „Вила Ямбол“ ЕАД - 9 златни и 4 сребърни медали, с което спечелиха приза на НЛВК „Бъчва на годината“.
По традиция студенти от специалностите „Технология на виното“ и „Технология на ферментационните продукти“ на Университета по хранителни технологии положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш и получиха специален диплом от Националната лозаро-винарска камара.