Йовка Димитрова
Властите в Брюксел, столицата на Белгия и околностите ѝ, забраниха производството на гъши пастет. Причината са условията, при които патиците и гъските се угояват заради дроба им, от който се произвежда деликатесът.
Забраната е част от усилията на властите в Белгия да ограничат насилственото хранене на животните. Държавният секретар за здравето на животните Бианка Дебаетс обяви, че Брюксел, който е самостоятелен административен регион в Белгия, е избран да даде пример. Тя сравни насилственото хранене на гъските с мъчение и обяви, че не може да го допусне. Дебаетс заяви, че животните са принудени да поглъщат огромни количества храна, което предизвиква у тях силен стрес и води до затруднения в дишането им.
Регионалният парламент на Брюксел гласува промяна на законодателство, датиращо от 1986 г., с което забрани производството. Местните медии коментират, че това до голяма степен е символичен акт, тъй като в региона няма регистрирани производители на продукта. Депутатите искали така да дадат пример на Фландрия и Валония – другите белгийски региони, да ги последват в интерес на животните. По официални данни в Белгия има 150 производители. За сравнение българските са – 89.
Консумацията на пастета и неговите производни остава разрешена.
Белгия е сред петте европейски държави, в които се произвежда гъши пастет. Сред тях е и България, която е в челото на най-големите производители, заедно с Франция, Испания и Унгария.
При нормален размер на черния дроб на птиците от 100 г., при хранене насила, т.нар. „гушене“, той може да нарасне до 1 кг. , пишат белгийските медии. Угояването на птиците продължава между 12 и 16 дни
Европа е най-големият производител на гъши пастет в света – около 95% от количествата. Франция произвежда около ¾ от тях.
Според организацията, която представлява интересите на производителите и преработвателитена гъши пастет в Брюксел - Euro Fois Gras, бизнесът има оборот от 4 милиарда евро годишно. През 2015 г. в ЕС са произведени 9534 тона суров пастет на стойност 148 млн евро.
Гъшият пастет в Европа се произвежда основно от черния дроб на патици (22 000 т). А този от гъски е около 2000 т.
Най-много луксозният продукт се консумира в Япония, Швейцария, Хонг Конг и Израел. Белгийците изяждат 958 тона гъши пастет годишно.
През 2012 г. Европейският парламент призова за забрана на производството на гъши пастет заради жестоките условия на угояване на птиците.
Коментари