Мит 1:
Значително е по-малко полезно от натуралното.
Разбира се, че при обработката на млякото известно количество полезни вещества се губи, но количеството им е минимално.
Сухото мляко е преди всичко източник на пълноценен млечен белтък и на калций. Калцият действа укрепващо на костите, зъбите, косата и ноктите.
ФАКТ: Сухото мляко съдържа млечен белтък и калций.
Мит 2:
При производството му се използват изкуствени примеси.
Суровина за производството на сухо мляко е обикновеното краве мляко. Съвременните методи за получаването му се основават на изпаряването на влага във вакуумна среда. Водата се изпарява от млякото и остава сух прах, който след това се опакова и изпраща за продажба.
ФАКТ: Сухото мляко е обикновено краве мляко, от което са отделили влагата.
Мит 3:
Сухото мляко е опасно заради голямото количество холестерин.
В процеса на сушене количеството холестерин не се променя, а остава същото, както в прясното мляко. Всъщност допустимата дневна норма на потребление на холестерин е 300-400 мг. При това в повечето млечни продукти съдържанието му не е голямо, затова не представлява опасност за организма.
ФАКТ: Количеството холестерин при изсушаването на млякото не се променя.
Мит 4:
Сухото мляко в състава е признак за ненатуралност на продукта.
Сухото мляко влиза в състава на много продукти, но те са точно толкова натурални, колкото и онези, при производството на които се използва свежо мляко. Най-често сухо мляко се добавя към киселите млека - то е необходимо, за да съдържа необходимото количество сухи вещества и най-вече белтък и да придаде на продукта необходимите свойства.
Мит 5:
Сухото мляко предизвиква алергия.
Алергията към белтъка на кравето мляко не е толкова често срещана, но трябва да се помни, че алергенът е млечен белтък, което означава, че свежото мляко ще предизвиква негативна реакция точно както и сухото.
ФАКТ: Хората, които са алергични към млечен белтък, не трябва да употребяват както свежо, така и сухо мляко.
Изводът: Сухото мляко е абсолютно натурален и напълно безопасен продукт.
Коментари