В района на белгийската столица Брюксел вече е официално забранено производството на знаменития френски деликатес фоа гра (foie gras - тлъст дроб), съобщи местният телевизионен канал ВРТ, като се позовава на държавния секретар на региона Бианка Дебаетс, която отговаря за хуманното отношение към животните.
Според нея решението е предизвикано от това, че властите на Брюксел забраняват принудителното хранене на животните. А е известно, че фоа гра е специално приготвен втлъстен черен дроб на принудително угоявани гъски или патици.
Принудителното хранене се приравнява към мъченията. Не мога да позволя това, заявява Дебаетс. Птиците са принудени да поглъщат голямо количество храна. Което е огромен стрес за тях и изпитват трудности с дишането. Дробът на птицата може да достигне до 1 кг, докато в нормални условия на отглеждане теглото му едва достига 100 г.
Дебаетс отбелязва, че според резултати от скорошно изследване 84% от белгийците поддържат тази забрана.
Фоа гра се произвежда в пет европейски държави - във Франция, България, Испания, Унгария и в Белгия. Но в белгийски закон от 1986 г. сега се внася поправка за това, че в района на Брюксел вече не е разрешено производството на този деликатес. Но както отбелязва ВРТ тази забрана има повече символично значение, тъй като в самия Брюксел има малко производителите на фоа гра. Но властите се надяват, че останалите белгийски райони ще последват примера на столицата и също се спрат производството на този продукт.