Американски учени са разработили нов метод за оценка на посевите в малки африкански ферми, като са използвали изображения с висока резолюция, направени от последно поколение сателити. Според тях откритието може да помогне в борбата с глада в бедните райони на света, съобщи Ройтерс.

Подобряването на производителността в селското стопанство е един от основните начини за измъкване на хората от бедността.

Без точни данни ще е трудно да се определи кои земеделски производители и райони се нуждаят от помощ, съобщават учени от Станфорсдския университет.

Според тях снимки от нови евтини сателити могат да бъдат използвани за оценка на добивите и интервенции за тестване в райони, където иначе данните са оскъдни.

Подобряването на производителността в селското стопанство ще бъде един от основните начини за намаляване на глада и развитието на поминъка в бедни части на света, обяснява Маршал Бърк - професор в Станфорд.

Със сателитите става все по-евтино и се предлага все по-добра резолюция на изображението, допълват неговите колеги, като казват, че вече ще е възможно да се уловят и много малки площи.

Според тях, за да се подобри производителността на селското стопанство, тя първо трябва да се оцени, което за съжаление досега се прави в много малко ферми с света.

Причината е, че спътниците, с които са правени наблюдения в последните три десетилетия, не са с достатъчно подробни образи и висока резолюция, за да покажат най-малките земеделски полета.

Всеки един сателит не дава много информация, но съзвездието от тях всъщност означава, че може да се обхване доста по-голяма част от света в много висока резолюция и на много ниска цена.

Това е нещо, което не сме имали до преди няколко години, добавят те.

Изследователите са се фокусирали засега върху Западна Кения, където дребните притежатели на ферми отглежат царевица или жито на малки парцели Там тестват дали изображенията от новите сателити са достатъчно подробни и дават надеждни оценки за добивите.

Просто комбиниране на изображенията с компютърнобазирани модели на културите. Това ще позволи да се направят изненадващо точни прогнози, казват изследователите - в скоро време, и то не скъпо.