Това показва практиката на на ирландеца Бил Хефернан

Повечето ферми в Ирландия са семейни. Такава е и млечната говедовъдна ферма на Бил Хефернан. В нея бащата Бил и двамата синове - Лиъм и Марк са постоянните работници. Те отглеждат дойни 260 крави, но планират тази година да увеличат стадото си до 350-360 глави, съобщава Dairy Herd Management.

Увеличението на стадото зависи от състоянието на пасището: колко крави фермерът може да изхрани с помощта на пасищата си, обяснява собственикът на успешната ферма Били Хефернан.

Към началото на декември себестойността на произвежданото във фермата мляко е била 17 евроцента, като се изключат разходите за труд и за капитален ремонт. Базовата изкупна цена на млякото е 28 евроцента, но Били обяснява, че те получават 35 евроцента заради високото качество на суровината. Продават млякото си на глобалната компания Glanbia, която го преработва в сирене и сухо мляко.

Средната млечна продуктивност от крава е 6000-7000 литра

Фермата притежава съвременна доилна зала Dairymaster паралел - 2Х18, т.е. има 36 доилни места. Това, което прави впечатление е, че оборудването е доста мащабно за такова малко стопанство, но това показва далновидността на семейства Хефернан и плановете за развитие.

Доилното ни оборудване е инсталирано преди 3 години и досега не е имало сериозни проблеми. Но ние сме сигурни, че регионалният мениджър е много компетентен и при наличие на проблем той ще го реши оперативно, обяснява фермерът. И допълва, че са избрали това оборудване, тъй като цената на труда в Ирландия е много висока - около 10 евро на час, затова на фермерите им е по-изгодно да инсталират оборудване с повече доилни места

Не искаме цял ден да доим кравите, затова с новата зала двама души го правят сутрин и вечер в продължение на 40 минути.

В доилния бокс за всяка крава е осигурен индивидуален фураж, чието количество също е индивидуално.

След отмяната на квотите увеличихме поголовието а не продуктивността, обяснява Хефернан. Преди 10 години дояхме около 70 крави. Но фермерът уточнява, че акцентът е върху добрия тревостой на пасището и така е било винаги.

От 1 февруари до 1 декември всички ирландски ферми прилагат пасищно отглеждане, т.е. 10 месеца. А през февруари в ирландските ферми започва масовото отелване.

От декември до февруари всекидневно се правят изследвания на тревостоя - определя се процентното съотношение на сухото вещество.

Това е един от най-важните периоди във фермата, който е определящ за бъдещето - и за цената, и за това с колко може да се увеличи поголовието, и за качеството на млякото.

Бил Хефернан разказва, че отначало рязали и мерили, сега вече започнали да го правят на око.

А що се отнася до поддържане на здравословния статус на животните ветеринарната служба е на 15 минути с кола от фермата.

Два пъти годишно стадото се ваксинира. С отбора на биците и с осеменяването фермерите се занимават сами.

Бизнесът ни е доста печеливш признава Били Хефернан. Фермерите в Ирландия са хора, които са добре обезпечени.

Дори в периода, когато изкупните цени на суровото мляко бяха ниски, те получаваха повече от топ мениджър в голяма компания.