Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През първата половина от следващия седемдневен период се очаква съществено повишение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. В полските райони на страната есенните посеви ще преминават от дълбок в относителен покой. Прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще достигат и превишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. На места в крайните южни райони при пшеницата и ечемика ще протича слабо изразена вегетация, но тя няма да доведе до промяна във фенологичните фази на културите. В края на февруари при зимните житни култури ще се наблюдават фазите трети лист и братене.

Краткотрайно понижение на температурите, но без критични минимални стойности за земеделските култури, се очаква в средата на периода. В края на февруари и началото на март на много места в полските райони на страната ще се създават условия за активизиране на жизнените процеси при есенните посеви и част от раноцъфтящите овощни видове (бадем, кайсия, праскова, череша).

През следващия период съществени валежи не се очакват. Условията ще бъдат подходящи за извършване на резитби в лозовите и овощните масиви. През повечето дни от периода дневните температури ще надвишават 10-12 градуса, което ще позволи да се направят зимните растителнозащитни пръскания в овощните масиви (с 1% бордолезов разтвор или с някои от фунгицидите: Шампион ВП - 0,3%, Фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%). С това третиране ще се ограничи развитието на редица болести през вегетацията; ранно кафяво гниене, къдравост по прасковата, сачмянка (череша, кайсия, слива), струпясване (ябълка и круша) и др.

Срещу зимуващите стадии на някои вредители (червен овощен акар, сливова щитоносна въшка, калифорнийска щитоносна въшка, кръгломиниращ молец и др) се препоръчва третиране с Акарзин-3%, Пара Зомер -3%.

Следващия период е подходящ, при възможност за работа на полето, за подхранване на есенниците с азотни торове, за сеитбата на ранните пролетни култури - фий, овес и пролетен ечемик.

В края на февруари в южните райони на страната започва сеитбата на ранните, студоустойчиви зеленчукови култури; грах, спанак, моркови, засаждането на чесън и др.