Зоопарк в Северна Япония е умъртвил със смъртоносна инжекция 57 от своите снежни маймуни след откриването в тях на "инвазивни чужди гени". Животните в зоопарка Такагояма, който се намира на 45 км от Токио, са особен подвид макак - Macaca fuscata. Те живеят на полуостров Косима и се отличават от събратята си с късата си козина и поведенчески особености, съобщават местни медии.
Чрез ДНК-тест било установено, че 57 животни са били кръстосвани с резус макак. И било решено да бъдат умъртвени, за да бъде предотвратено разпространение на гените от "чужд инвазивен тип". След процедурата била отслужена панихида за дешите нас нежните маймуни в близкия будистки храм.
Японските макаци, известни като снежни маймуни, произхождат от Япония и са една от основните туристически атракции в страната.
В Япония е забранено притежаването и транспортирането на нивазимни видове животни, включително и кръстоски.
Длъжностни лица обясняват, че убиването на животните било неизбежно, тъй като имало опасност да избягат и да се възпроизведат в дивата природа.
Останалите 107 японски макака ще останат в зоологическата градина, а на всички новородени животните ще се прави ДНК-тест.