Алма Давидова

С редки изключения още през декември приключи изплащането на рентите за 2016 г. Въпреки че още липсва официална статистика за пазара на земя през изтеклата година, вече се очертават някои основни тенденции и изводи.

Оправдават се прогнозите, че след годините на бурен растеж настъпва относително равновесие въпреки разнопосочните сигнали на пазара. Като цяло стойностите на рентните плащания не се различават съществено от 2015 година.

Рентата се формира в зависимост от много фактори, някои от които са: вид и категория на земеделската земя - нива, ливада, пасище, мера или трайни насаждения, от съответния район, добивите и цените на земята и продукцията от нея.

“Рентите са различни за всяка област в зависимост от интереса, който е в аграрния сектор в самата област. За момента те се движат от 20 лева за декар за определени области до над 100 лева в други области.

Според мен тези, които са с по-висока рента, ще се запазят и ще имат доста по-бавно нарастване, докато тези, които са с по-ниска рента като стойност, ще се увеличават повече, за да се стигне до някакъв баланс”, коментира анализаторът Христо Христов.

Определящо е и това колко дългосрочен е договорът за арендуване и големината на парцелите.

Земеделските производители през този агросезон реагират доста по-въздържано и предпазливо както при договарянето на рентите, така и при изплащането им.

Нивите се наемат не на всяка цена и с повече компромиси от двете страни

Очевидно е, че фирмите, които обработват земеделска земя, срещат повече затруднения в настоящия етап и не са много оптимистично настроени.

В близка перспектива експертите не очакват съществени корекции в условията и нивата, при които се наема земеделска земя, тъй като засега този пазар е достигнал равновесие, макар и временно.

Подробности и прогнози - в новия брой на вестник "Български фермер" от 23 февруари