Идеята е на кандидата на биологичните науки Петър Хмара, приложена на практика от 36-годишния пчелар от Велинград Андрей Трендафилов

Жени Владинова, Павлина Кесерджиева

Кой е Андрей Трендафилов

Той е пчелар от 12 години, притежава 120 кошери система "Фарар". Пчеларства в района на Велинград, добива основно пчелен прашец и мед. Андрей е един от малкото амбициозни пчелари, които са винаги готови да научат и приложат в своята практика новости в отглеждането на пчелите.

За метода на Хмара Андерей научава от колега-пчелар и решава да експериментира на своя пчелин. За първи път той прилага метода на Хмара през август 2016 г. и зазимява 46 семейства

Прави го по следния начин: кошери система "Фарар" на 2 корпуса с по 4 рамки всеки. Рамките разполага в средата на плодника и ограничава от двете страни с пределни дъски. Тъй като изолаторът на Хмара е с размери 360/240 мм, застъпва питите и от двата плодника. Това улеснява пчелите при преминаването на мъртвата зона през студените месеци.

В изолатора Андрей "арестува" както по една, така и по две 2 майки разделени по диагонал, посредством допълнително поставена летвичка, ограничаваща контактите помежду им. Зазимяването на семейството в тясно и високо гнездо не позволява на пчелното кълбо да "изостави" майките в студа. Това е един успешен метод за иззимуване на две пълноценни майки в един кошер даващ възможност за бурно развитие на пчелното семейство и ранни отводки.

Резултатът не закъснява. В моменти на най-големите студове и изключително тежка зима, пчеларят от Велинград разполага с видимо силни пчелни семейства, готови за предстоящия сезон. Андрей е затворил майките в изолатора между 5 и 20 август миналата година и планира да освободи "арестуваните" майки в по-слаби семейства в началото на март, а останалите - когато цъфнат джанките - 20-25 март.

Начин на прилагане на метода на Хмара

Принципът на метода се състои в затваряне (изолиране в пластмасова кутия с размери 360х240 мм) на майката. Със затварянето на майката в кутия се ограничава достъпа й до килийките, в които може да снася яйца, но без да се прекъсва връзката с останалите пчели от семейството. Устройството е изпълнено във вид на кутия, надлъжните стени на която образуват разделителна решетка. Разстоянието между надлъжните стени е 8-12 мм. Размерът на отворите в разделителните решетки е 4 мм/15-30 мм. В надлъжните стени има отвори от 14 мм за вкарване и изваждане на майката. От вътрешната страна на надлъжните стени има разпонки, които да предотвратят изкривяването на стените. Изолаторът се състои от две еднакви половини, или казано по друг начин, това е кутия от ханиманови решетки.

Петър Хмара: възможно е създаването на физиологично млади пчелни семейства чрез регулиране на размножаването, в резултат на което се получават максимално дълго живеещи пчели. Това се постига чрез временно, предварително определено прекъсване на яйцеснасянето на майката. Това става с ограничаване на достъпа на майката до килийките, но без лишаването й от постоянните грижи на пчелите.

В пчелните семейства, при наличието на пило, пчелите имат по-кратък срок на живот или болшинството от членовете на семейството са значително "изхабени". Пчелите в семейството, които не са изхранвали поколение, са физически нетолкова изтощени. Интензивната работа на жлезите, отделящи пчелното млечице, намалява белтъка в организма на пчелите. Дефицитът на белтъци се явява определящ фактор, предизвикващ смърт у пчелите.

Работата на работничките, свързана с доставка на прашец, събирането на нектар, доставката на вода в кошера, както и отделянето на прополис нямат решаващо значение за съкращаването на живота им. Следователно, за да се увеличи животът на пчелите, авторът

Хмара съветва: размножаването на насекомите да се регулира посредством фиксирани периоди от време

Той прави това, като ограничава достъпа на майката до килийките. Ако майката бъде затворена в обикновена клетка (например на Титов), пчелите могат да заложат свещеви маточник. Освен това майката в такава клетка не би живяла дълго време. Следователно контролиране на яйцеснасянето може да бъде постигнато в случаите, когато майката е ограничена да снася, но връзката й с обслужващите я пчели е налице

В устройството на Хмара пчелите влизат и излизат, обслужват майката. А през зимния период практически майката се намира по средата на кълбото, като постоянно е на топло, нахранена и се мести заедно с кълбото във вертикалата.

В подобно състояние физически неизхабените пчели имат значително по-дълъг живот от семействата със свободна майка. Защото появяването на пило съкращава живота на работничките с 35-37 дни от момента на появяване на пилото.

Борба с вароатозата: Изолаторът се разполага със затворената вътре майка по средата на кошера, в центъра между питите. Пчелите влизат и излизат от изолатора, като постоянно осигуряват на майката необходимите комфорт и храна. Тъй като майката е по-голяма от пчелата работничка, тя не може да премине през отворите и е лишена от възможността да снесе яйца в свободните килийки на пчелните пити.

Девет денонощия след затварянето на майката, в гнездото остава само запечатано пило, а след 21 денонощия и последните новоизлюпени пчели напускат своите родни килийки. В този момент се "раждат" и най-младите кърлежи Вароа, които са една и съща възраст с последно излюпените пчели. При условие, че пчелите имат продължителност на живота 396 денонощия или 13 месеца, а кърлежите 180 дни

Хмара прави извода: за този период акарите измират от старост, без да отгледат поколение

И стигама до друг проблем - предпазване от роене. Според Петър Хмара роенето на пчелите може успешно да бъде контролирано чрез регулиране на размножаването им. При първите признаци на роене е логично гнездото да бъде разширено, т.е. да бъдат прибавени няколко рамки. Тогава се отнема и част от пилото, колкото повече се отнема, толкова по-скоро семейството излиза от роевото състояние.

В семейства, изпаднали в роево състояние, майката се затваря в изолатора и се унищожават изградените маточници. След 6 денонощия семействата се преглеждат и още веднъж се унищожават маточниците. Когато пчелите възобновят трудовия процес, майката се освобождава от изолатора.

Основно преимущество на метода на Хмара е успешното зимуване на пчелните семейства без есенно и ранно пролетно пило

В Киевския район (откъдето е Хмара) още в периода 10-15 август, а в България малко по-късно, майката се изолира в клетка. Това става след приключване на медосбора, при завършване отглеждане на главното пило и набирането на зимни запаси храна. Според Хмара колкото по-късно от по-горе упоменатия срок се изолира майката, толкова повече се намаля жизнеспособността на пчелите, които отглеждат пилото. Освен това семейството значително отслабва.

ВАЖНО! Оставяйки майката да зимува в изолатора, пчеларят изключва наличието на ранно пило по време на евентуални зимни затопляния

В случай, че размножителният период е прекъснат в препоръчания срок, то родените преди това пчели ще са с по-голяма продължителност на живот. И при наличието на качествена храна и стабилна температура всичко това ще доведе до успешно зимуване на семейството.