С елиминиране на прегряването фермерите увеличават рентабилността на производство

COOL-R на глобалната фирма “Селена Груп” (един от световните лидери в строителната химия) е иновативна технология, чието използване предлага уникална възможност да се увеличи рентабилността на всяка птицеферма чрез подобряване на микроклимата в сградата и води до:

- средно увеличаване на кланичното тегло със 75 г на птица;

- намалява смъртността с 1,5%;

- намалена заболеваемост.

Това са резултати от ветеринарно изследване след полагане на COOL-R върху покрива на птицевъдна сграда във ферма в с. Гомулин, Полша.

Технология COOL-R

Полагането на покривното покритие COOL-R е идеално решение за сгради, в които е необходимо да се поддържа определена температура и в които не може да се използва климатична система поради ограничения, произтичащи от вида на провежданите дейности.

COOL-R е покривно покритие с висока отражателна способност, чието използване съчетава ползите, произтичащи от намаляването на температурата вътре в сградата и осигуряването на перфектна хидроизолация.

Благодарение на използваната технология покритието COOL-R се характеризира с висок индекс на отразяване на слънчевата радиация SRI, което означава, че покритието отразява не само слънчева светлина (86% от слънчевите лъчи биват отразени), но също така и моментално отдава (0,85) генерираната топлина, като по този начин се намалява температурата, както на покрива, така и под повърхността му. Благодарение на COOL-R температурата на покрива ще бъде намалена с около 70%, а във вътрешността на сградата - до 10 C.

Използването на COOL-R решава два ключови проблема, произтичащи от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи: прегряване на покрива и преждевременното стареене на цялата покривна конструкция. Ето защо COOL-R:

- намалява разходите за охлаждане;

- повишава ефективността на работа и производство;

- подобрява топлинния комфорт на хора и животни, намиращи се в сградата;

- намалява разходите за покривни ремонти и финансови загуби.

COOL-R осигурява и безшевна хидроизолация на покрива като го защитава от влага и течове без допълнителна тежест върху неговата структура. Чрез полагане на COOL-R се повишава резистентността на покривa на метеорологични условия, включително значителни температурни разлики и механични повреди.

10-годишната гаранция на продукта осигурява дългосрочно намаляване на разходите за непланирани ремонти и поддръжка и осигурява стабилно състояние на покрива.

Покривът преди нанасяне на COOL - R
Покривът преди нанасяне на COOL - R

Покривът след нанасяне на COOL - R

Покривът след нанасяне на COOL - R

Трудности с поддържането на подходяща температура по време на угояване

Поддържането на подходяща температура е от ключово значение за запазване на доброто състояние на отглежданите птици.

Прегряването при животните води до сериозни последствия:

- недостатъчно хранене и забавяне на наддаването в тегло;

- увеличена консумация на вода;

- увеличен прием на витамини и препарати;

- намален имунитет и повишена заболеваемост;

- влошено състояние на изпражненията.

Често използваните методи за намаляване на температурата в птицевъдни сгради (термоизолация, вентилация, мъглуване, охладителни панели) невинаги дават желаните резултати и могат да се отразят негативно на птиците.

Например вследствие на мъглуването се увеличават както преките разходи - за инсталация, поддръжка, разход на вода, така и косвените - от прекомерно овлажняване на подложката се получават лезии по краката, мехури по гърдите, влошено качество на перушината.

Ползи за птицевъдите

COOL-R спомага за понижаването и поддържането на температурата в помещението, като по този начин подобрява условията и намалява разходите за отглеждане.

Освен това чрез намаляване на температурата във вътрешността на помещението
значително се подобрява качеството на отглежданите птици.

По този начин инвестицията в COOL-R позволява да се увеличи рентабилността на отглеждане.

Примерна калкулация на потенциални икономии

За следните изчисления са приети следните средни стойности: брой птици = 61 000 броя, коефициент на смъртност = 5%, бройлери тегло = 2,45 кг. Също така се приема, че средният брой на циклите за размножаване в летния период е два (виж таблицата).

Птицевъдна ферма в с. Гомулин, Полша

През 2016 г. съвместно с Техническия университет в гр. Лодз е проведено изследване за резултата от понижаване на температурата в птицевъдна сграда чрез полагане на COOL-R покритие.

Покривната конструкция на сградата е съставена от LT-ламарина и каменна вата.

Избраната сграда е разделена на две равни части, като покривът на едната е покрит с COOL-R. За прецизно измерване на температурата сензори следят за показанията на следните места: на повърхността на покрива, под него, вътрешна и външна температура. Измерванията са правени в продължение на 60 дни, обхващайки два цикъла на отглеждане.

Резултати от измерването:

1. Повърхността на покрива с нанесено COOL-R покритие не се нагрява, като по този начин няма пренос на топлина вътре в помещението и улеснява понижаването на температурата.

2. Полагането на COOL-R покритие понижава температурата в помещението средно с 3 0C

3. COOL-R елиминира всекидневните температурни амплитуди, предизвикващи деформации на покривната конструкция.

Скоро ще имаме и български опит. Птицевъдът Радослав Марчев от Хасково, който има 6 бази за угояване на патици, ще използва иновативното покривно покритие на COOL-R за една от птицевъдните си сгради.

Selena осъществява своята дейност по целия свят, като произвежда и снабдява фирми и частни потребители с широка гама строителни химически продукти, които включват полиуретанова пяна, лепила, уплътнители, строителни изолационни системи и много други. Най-популярните им марки са Tytan, Quilosa, Artelit и Matizol.

Selena е основана в Полша през 1992. Оттогава има натрупан богат опит на четири континента в десетки държави и множество браншове. Глобалният опит, придобит на разнообразни местни пазари, осигурява на фирмата отлични позиции в непрекъснатото търсене на нови начини за развитие и усъвършенстване.

В своя център за научноизследователска и развойна дейност SELENA постоянно разработват нови технологии и продукти, за да подобрят предлагането и да отговорят на очакванията на крайните потребители. Selena предлага специални продукти за използване в Азия, Европа, Северна и Южна Америка, където се вземат предвид местните атмосферни условия и строителни технологии.

От 25 години SELENA е голям производител и доставчик на широка гама продукти за монтаж, реновиране на покривни покрития хидроизолация.