Най-желана за преселване е Германия, следвана от Великобритания и Испания

Отчитат се тревожно високи нива на потенциални емигранти сред най-младите българи.Това показва третата част на проучването на изследователски център “Тренд”, направено по поръчка на в. “24 часа”. В нея са заложени блок въпроси, свързани с наболели социални проблеми в последните години в България.

Всеки четвърти българин се замисля да емигрира от България. Тревожни са дяловете на младежите между 18 и 29 г., където малко над половината обмислят възможността да живеят извън България. Сред по-възрастните почти не се установява готовност за вътрешна миграция или емиграция. А най-предпочитаната дестинация сред тези, които се замислят да емигрират, е Германия, следвана от Великобритания и Испания. По-надолу попадат САЩ и Италия.

Поставени пред три опции – да емигрират, да живеят, където живеят сега и да мигрират в друго населено място в България, близо 70% искат да останат там, където живеят сега. Само 7% са склонни на вътрешна миграция.

Изследването е реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Проведено е “лице в лице” и е представително за пълнолетното население на страната.

Типът извадка е двустепенна гнездова след предварителна стратификация по региони. Финансиране: в. “24 часа”.

Размерът на статистическата грешка е плюс минус 3,1%.