Европейската комисия е съгласна със заявката на Франция за внасяне в регистъра на защитените географски наименования на жълто сирене "Савойски раклет" (Raclette de Savoie, съобщи Пресслужбата на ЕК.
Това сирене с кръгла форма се произвежда от краве мляко във френските департаменти Савоя и Горна Савоя и в някои комуни на департаментите Ен и Изер.
То има тънка златисто-жълта или светлокафява коричка (без плесен), а средата му е мека, маслена и лесно се топи, издавайки при нагряване мирис на плесен. Зрее два месеца.
Савойският раклет се произвежда на тези територии още в Средните векове, когато пастирите яли "препечено сирене". Разрязаното на две половини кръгло сирене го разтопявали, като го слагали до пламък от горящи дърва. И едва в началото на XX век се появява наименованието раклет (raclette), което означава чегъртам, драскам, в случая - да се изчегърта разтопеното сирене от тигана, за да сес ложиэ върху варени картофи.
"Савойският раклет" е 239-ият френски продукт със защитено географско наименование в списъка от почти 1600 хранителни продукта в ЕС.