Да, основното хранене на растенията е през почвата, където се внасят най-важните макроелементи за културните растения. А за да се получи заложеният добив, се тори с точно определени торови норми препоръчани въз основа на почвен анализ. На практика обаче винаги има едно но. И това се дължи на неблагоприятните почвено-климатични условия като високо или ниско рН, студена почва, засолена почва, уплътнена почва, преовлажнена почва и т.н. Всички тези фактори оказват влияние върху усвояването на хранителните вещества от почвата. Една от важните роли на листното торене е именно при такива тежки условия да се подаде храна на растенията, която е в лесно усвоима форма. Така получавайки готовата храна те преодоляват по-лесно стреса, възобновяват или продължават развитието си и са способни да се хранят и почвено.
Листното хранене, макар и да е един вид допълнение към основното, играе важна роля за по-ефективното и успешно производство. Затова и през последните години се наложи като практика в земеделието. Не може също да не отбележим, че пазарът на листни торове бележи значителен ръст, а разнообразието на продукти е огромно.
Не може да не обърнем внимание и на българското производство, което е едно от малко, свързано с продукти за земеделието. Българските листни торове с марката лактофол са добре познати и използвани от голяма част от фермерите ни. А асортимента на продуктите, които фирма Екофол предлага значително се увеличи, като бяха разработени и нови марки и брандове продукти. Сред тях са и листните торове Contessa, създадени за фирма Пестицид.
Още за торовете с марката Contessa и какво казват родните фермери за тях, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 23 февруари.
Коментари