Сега е време за засяване на почти всички цветя, които се размжноват посредством разсад.

Това са: агератум, астра, азарина, тагетес, брахиком, вербена, газания, карамфил, хелиотроп, вендиум, гергина едногодишна, делфиниум, ароматен тютюн, иберис, клеома, колеус, левкой, лобелия, кученца, настурция, петуния, салвия, флокс, целозию, цинерария, остеоспермум, циния.

Кога да започнем сеитбата

От разсад се отглеждат цветя, които имат много дълъг период на покълване. При сеитба на семената директно в почвата не им стига време време, за да се развият добре и да цъфнат навреме. Такива растения се засяват за разсад през февруари, за да може до засаждането им на открито от края на април до края на май да минат 2-3 месеца.

Днес, когато цветарите разполагат с нови методи и технологии, разсад може да се отглежда много по-бързо и с много по-добро качество. Подготовка на почвата, подготовка на семената, температурен, воден, светлинен режим, своевременно подхранване - осигурете на разсада всички условия, като започнете да го засявате от средата на февруари.

Стъпка по стъпка

1. Преди да засеете семената на цветята е добре да ги обеззаразите. Накисването в калиев перманганат, което се прави обикновено не винаги дава резултати, тъй като при някои растения като петунията и лобелията семената са твърде малки.

По-лесно и по-ефективно е да се направи обеззаразяване с фунгицид. Как се прави? Сипете щипка от препарата в пакетчето със семената, затворете го и го разтръскайте.

2. Пригответе почвата в контейнерите за засаждането. Тя трябва да бъде леко влажна. Дребните семена може да смесите с пясък или със сняг. Средните по размер се засяват на дълбочина от 1 до 5 см и се посипват отгоре с торф. Дълбочината на засаждането на семената обикновено е 3-5 пъти отколкото размерът на семето по височина.

3. Докато покълнат семената, контейнерите със семената трябва да бъдат защитени с найлон или стъклен похлупак.

До поникването на растенията температурата да се поддържа в диапазона 18-22 градуса. Контейнерите трябва да се проветряват всеки ден, а почвата да се овлажнява чрез опръскване. На този етап не е необходимо допълнителното им осветяване.

4. След като се появят растенийцата над почвата, контейнерите се преместват на светло място, при температура 22-25 градуса. Да се полива внимателно и опръсква редовно. Ако светлината е слаба, да се доосветява с лампи.

5. Разсадът се подхранва за пръв път след 2 седмици. Когато навърши 1 месец, се прави следващото подхранване. След това се подхранва ежеседмично. Във фаза втори лист се прави пикиране в саксийки за разсад.