Според нашия консултант д-р инж.техн.Николай Бакалов трябва да знаете, че през февруари, когато виното вече е разделено от джибрите, е редно да изварите алкохола от джибрите още преди затопляне на времето

Често се практикува вторична ферментация на джибрите след като се извади виното.

Захарният разтвор трябва да не бъде с повече от 22% захарност и да е с температура 40-50 градуса, за да се затоплят студените джибри. Те се разбъркват добре със захарния разтвор при температура около 25 градуса.

Ферментационният съд да се завива добре за да се запази температурата, защото околната е все още много ниска.

Захарноста и температурата да се мерят всеки ден - ферментацията да приключи до 2 седмици.

Правила

След като захаромерът покаже 0 или под нулата, трябва незабавно да се организира дестилацията, защото дългият престой на материала до пролетта или началото на лятото води до влошаване качеството на ракията, както и загуба на алкохол.

При плодовата ракия от късни плодове, като дюли, задържането на кашата с месеци води до натрупване на метилов алкохол в количества, в които наистина могат да ни причинят главоболие или дори да влошат нашето зрение.

Има поверие, че джибрите трябва да паднат на дъното и виното да се забистри.

Избистренето на плодовото вино изисква време и това не ни гарантира, че ферментацията е протекла до край - може от студа тя да е спряла и във виното да има още неферментирала захар.

Затова е важно какво показва захаромерът - ако не вярвате на показанията му, потопете го първо във вода, а после във виното.

Ако виното е ферментирало докрай, захаромерът потъва в него толкова, колкото и във водата, че дори и повече и показва, че във виното вече няма захар.

Мит: счита се, че от бистрото вино ще се получи по-качествена ракия, но това не е докрай вярно - докато се забистри, ще се натрупат повече метанол и висши алкохоли.

Мътното вино съдържа дрожди и месести части от плода, които няма да причинят загаряне на ракията. То съдържа плодовия аромат на младото вино и ракията става по хубава.

Внимавайте с кашата

Плодовата създава проблем да загори при дестилацията и затова трябва предварително да се разрежда с вода и при възможност да се бърка, докато заври. След това се разбъркватдобре чрез враната.

Дъното на казана може да се покрие със сено или пясък, това намалява риска от загаряне.

Най-добре е, ако разполагате с преса, в коша й да поставите тензух на 2 ката и да напълните с каша -пресовате до пълно изцеждане.

Рандеманът при гроздовите джибри е около 80%, а при плодовите около 70% - имаме загуба на алкохол - но пък това ни гарантира, че няма да има загаряне.