Поголовието в една съвременна свинеферма непрекъснато се увеличава. Това автоматично води до грешка от страна обслужвания персонал, т.е. човешкия фактор. Причината е, че работникът може да се умори и да не извърши правилно и навреме всички необходими манипулации преди осеменяване.

Доказано е, че първата и последната свиня-майка не получават еднаква стимулация. Това налага изработването на робот, който поема част от функциите по стимулиране на свинете майки. Така се стига до рязко намаляване на времето, необходимо за стимулация. Роботът е пробван как работи при различни условия и ситуации. Резултатите не закъсняват: там, където е използван роботът, броят на живородените прасета се е увеличил.

Плюсовете не са малко и по отношение на облекчаването труда на оператора, защото рутиннта физическа работа се поема от робота.

При някои свине-майки, особено първескините, често се наблюдава закъсняване на разгонването. Затова се налага успоредно с естествената стимулация да се използват и други алтернативни методи, които предлага съвременната биотехника. Ето защо ползата от поемането на част от функциите по стимулиране на свинете майки от робота е голяма.  Още повече че досегашната практика за стимулация на свинете бе контактът с нереза