Майонезата се приготвя най-често от яйца, олио, лимонов сок. Някои рецепти, типични за Западна Европа, задължително включват и горчица - за цвят и вкус. Майонезата винаги трябва да се съхранява в хладилник. Препоръчително е да държите кутийката с майонеза плътно затворена, защото се образуват неприятни на вкус и консистенция корички.

Когато приготвяте домашна майонеза, трябва да сте много внимателни какви яйца използвате. Тъй като майонезата не се готви, трябва да сте сигурни, че няма риск да се заразите със салмонела от яйцата.

Домашната майонеза се приготвя без допълнителни консерванти, затова издържа много по-кратко от купената - до 4 дни

Класическа майонеза

Предлагаме ви една класическа рецепта за майонеза, която можете да приготвите бързо и лесно.

Необходими продукти: 1 яйце, 8 с.л. олио, щипка сол, щипка лимонтозу или 1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне: Сложете всички продукти в буркан или в друг подходящ съд за разбиване. Сложете пасатора т, че да покрива яйцето. Включете го на високи обороти, като го държите ниско долу. Постепенно започнете да вдигате нагоре, без да бързате.

След като се уверите, че течността е достатъчно гъста, разбъркайте добре, за да получите изцяло хомогенна смес и да не остане неразбито олио.

Покрийте съда, съхранявайте в хладилник и се наслаждавайте на вкусна домашна майонеза

Рецепта за майонеза с горчица

Рецептата за майонеза е много разпространена в Западна Европа. На цвят е малко по-жълта заради горчицата, а вкусът й е малко по-остър.

Необходими продукти: 3 жълтъка от средно големи яйца, 2 ч.л. лимонов сок, 2 ч.л. оцет, 1/2 ч.л. горчица, 2 щипки сол, 1 ч.ч. олио

Начин на приготвяне: Сложете жълтъците, олиото, лимоновия сок и оцета в съд. Разбийте по указания в предишната рецепта начин. Добавете горчицата и разбийте отново

Млечна майонеза без яйца

Мнозина са резервирани да ядат майонеза заради суровото яйце в нея и всички рискове за здравето, които носи. Затова решихме да ви предложим и една рецепта за майонеза без яйца и с прясно мляко. Вижте как да си я приготвите.

Необходими продукти: 1/3 ч.ч. студено прясно мляко, 1 ч.л. лимонов сок или щипка лимонтозу, 1 скилидка чесън, щипка черен пипер (по желание), 3/4 ч.ч. плио или зехтин, сол на вкус

Начин на приготвяне: Смесете млякото, лимоновия сок и черния пипер. С помощта на пасатор, разбъркайте сместа на високи обороти в продължение на половин минута. Постепенно добавете олиото към сместа, без да спирате пасатора. Движете пасатора бавно нагоре-надолу, докато сместа се сгъсти. Тази майонеза също се съхранява в хладилник, като е годна за ядене до 1 седмица след направата.