След "Никром - Тръбна мебел" още едно някога емблематично за Ловеч предприятие е сложено на тезгяха. Частен съдебен изпълнител продава консервния комбинат "Мелта-90" АД. Цената сега е 810 хил. лв. Огледи на обявеното за продан имущество може да се извършват до 10 март. Резултатите от публичната продан ще бъдат обявени на 13 март.

На търг се разиграва поземлен имот с площ от 14 750 кв. метра и общо 15 едноетажни промишлени сгради. Най-малката е 12 квадрата, най-голямата - 1582 кв. метра. Върху недвижимото имущество е учредена договорна ипотека за 5 млн. лв.

Това всъщност е четвъртата поред публична продан, обявена от частния съдебен изпълнител Велислав Петров. Делото е образувано през януари 2016 г. по искане на лизингова къща "София лизинг". Впоследствие се присъединява и Националната агенция за приходите - заради задължения към държавата в особено големи размери. Има обезпечени кредитори с вписани в тяхна полза възбрани, както и вписана договорна ипотека в полза на "Овергаз холдинг", допълни Петров.

Първата публична продан за "Мелта-90" АД е с цена 1,320 млн. лв. Кандидати не се явяват. През март м.г. частният съдебен изпълнител обявява втори търг - вече с 20% по-ниска цена, но отново липсват желаещи. През ноември 2016 г. е извършена актуализация и фабриката пак се предлага - фактически за трети пореден път. Купувачи не се явяват. Така обявената през февруари т.г. втора (след актуализацията) публична продан се явява четвърта.

По думите на Велислав Петров наложени са и запори върху леки и товарни автомобили, собственост на дружеството, но засега не е насрочено обявление за продажбата им.

В годините на социализма консервният комбинат "Мелта" е една от гордостите на Ловеч. Той е специализиран за производство на плодови консерви, нектари, сушени плодове и охладени и замразени плодове. През 1983 г. е построен първият в страната хладилник за дълбоко замразяване и съхраняване на плодове и зеленчуци.