За успешното отстраняване на Salmonella в птицепроизводствеото трябва да се спазва програма за биобезопасност на всички етапи:
- По време на селекцията трябва да е сигурно, че родителското стадо е свободно от Salmonella.
- В птицевъдните сгради трябва да се прави обстойно почистване и дезнифекция на яйцата и да се правят проверки за наличие на Salmonella.
- Трябва да се почиства и да се дезинфекцира между вкарването на следващата партия птици.
- Да се прилага дезинсекция и дератизация, за да се предотврати достъпът на диви гризачи, птици и други животни в птичарника.
- Да се използват гранулирани фуражи, преминали през топлинна обработка, и фуражи от фуражни заводи, които имат мониторинг на Salmonella.
- Да се оптимизира храненето и имунният статус на птиците.
- Да не се допуска стрес.
- Да се осигури на птиците поне по 6 часа тъмнина в денонощие.
- При огнище на салмонела да се вземат всички необходими мерки.
- Да се използва специално оборудване в птицефермата. Всички посетители и работници да влизат с чисти дрехи и ботуши.
- Максимално да се използват защитните механизми на птиците: ваксинация, оптимизация на чревната им флора.
- Да се прави щателна дезинфекция на транспортния инвентар.