Лозата обича този елемент, защото той активизира образуването на захари, скорбяла, ароматни, вкусови и багрилни вещества - а всички те са решаващи както за гроздето, така и за качеството на виното.

Добре снабдените с калий лози по-лесно преодоляват сухи периоди, а освен това стават и по-студоустойчиви, което е важно за стопаните в рисковите райони.

Имайте предвид, че при недостиг на калий растенията страдат по-често и от гъбни заболявания.

Стопаните трябва да знаят, че азотно-фосфорното торене е много хубаво нещо, но то често може да се окаже и недостатъчно за храненето. Торенето би трябвало да бъде балансирано и с калий, защото едностранно приложен азотът има свойство да намалява захарността, а когато преобладава , се забавя и узряването.

Растенията от рода на лозата предпочитат калиевия хлорид пред сулфатната форма. Не забравяйте, че декар лозе на година извлича 5 до 14 кг калий.