За това алармират специалистите от Европейския ветеринарен съюз. Те настояват за повишено внимание върху здравословния статус на стадата и прилагането на добрите практики във фермите.

С настъпването на пролетта от Европейския ветеринарен съюз (Food and Veterinary Office - FVO), както и Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) напомнят на фермерите, че имунитетът на животните е намален и недолекувани заболявания през зимния период могат да избухнат с нова сила. Стартирането на пасищното отглеждане на добитъка радва животновъдите, въпреки че тревата не е много, но за сметка на това добитъкът прекарва по-голяма част от времето на чист въздух, след зимното оборно отглеждане. За да достигнат необходимото кланично тегло, част от животните остават на изхранване в обора, но останалото стадо започва да излиза на паша.

В началото на пасищния сезон на първо място по опасност са кожните паразити

които не закъсняват да нападнат животните с настъпването на топлото време. Разпространението на кожните паразити е крайно нежелателно, тъй като те пречат на нормалното увеличаване на теглото на животните. Опаразитеното животно губи апетит и през по-голяма част от деня се опитва да се избави от сърбежа, вместо пълноценно да пасе. Във ветеринарните аптеки се предлагат най-различни спрейове за борба с кожните паразити. Тези съвременни препарати са абсолютно безвредни за добитъка, премахват сърбежа и унищожават паразитите за дълъг период от време. Освен това активните вещества попиват в кожата и кръвта на животното и навлизат в кръвоносна система. Така се създава защитен слой, който не позволява паразитите да проникнат в кожата на животното.

Вторият проблем е кокцидиозата при подрастващи телета

Става дума за заразна болест, причинявана от кокцидии. В подобни случаи е най-добре говедовъдите да се обърнат към ветеринарен лекар, въпреки че болестта не е опасна за човек.

Ветеринарите напомнят и за друг проблем - кожна гъбична инфекция - трихофития. Често пъти заболяването минава, щом добитъкът излезе на паша. Но е възможно в някои отделни случаи да се наложи ветеринарна намеса. Важното в случая е, че открие ли се трихофития, всички телета, навършили едномесечна възраст, трябва да бъдат ваксинирани. Както и всички заболели животни. Повсеместната ваксинация против трихофития ще помогне да бъдат избегнати масови огнища на заболяването няколко месеца по-късно - през есента.
ВАЖНО! Трихофитията може да се предава на човека, затова ветеринарните специалисти обръщат внимание на фермерите върху необходимостта да вземат необходимите предпазни мерки.

Проблеми на кланиците - едрият метил, който паразитира в черния дроб на заразени животни. Опаразитяването става при паша в мочурливи местности, където са разпространени някои видове сладководни охлювчета. Опаразитяването води до смущения в растежа и намалена продуктивност. Затова излизащите на паша животни се обезпаразитяват два пъти - през пролетта и в началото на есенно-зимния сезон. При силно опаразитяване е възможно и еднократно - в края на зимата.

Фермерите, отглеждащи едър рогат добитък, да се грижат за копитата на животните. Редовното почистване и подрязване ще предпази животните от развитието на нектобактериоза по копитата.

Добрите практики и профилактични мерки, които трябват да прилагат фермерите, преди животните да излязат на паша, са:
* обработка срещу кожни паразити;
* ваксинация против кокцидиоза;
* лечение на трихофитията;
* почистване и подрязване на копитата;
* кастрация на мъжките телета.