България и Ливан ще подпишат споразумение за сътрудничество в областта на земеделието. Това стана ясно по време на среща между министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков с временно управляващия посолството на Република Ливан в Република България Сузан Музи, съобщиха от МЗХ.

Министър Бозуков отбеляза, че към момента взаимоотношенията между двете страни не са широко застъпени. Той изрази надежда, че след подписването на споразумението ще бъде разширен и съществуващият стокообмен.
„Страната ни произвежда много качествени продукти, които могат да присъстват на ливанския пазар“, каза още министърът на земеделието и храните.

От своя страна Сузан Музи заяви, че между България и Ливан има огромен потенциал за сътрудничество в областта на иновациите, горското стопанство и земеделието като цяло. Тя подчерта, че страната ни изнася за Ливан жито, ечемик, царевица и млечни продукти. Временно управляващият посолството на Република Ливан в Република България се ангажира с изготвянето на споразумението, което двете страни ще подпишат.

Сузан Музи информира министъра за проект на неправителствена организация за жените в земеделието. Той цели да запознае жени от Ливан с производството на розово масло и етерично-маслени култури.

Проф. Бозуков заяви, че те могат да посетят Института по розата и етеричномаслените култури в град Казанлък, където да бъдат запознати на теория и практика за отглеждането на тези продукти в страната ни.

България е един от най-големите износители на лавандулово масло. Визитата на жените от Ливан у нас ще продължи пет дни и е изцяло финансирана от Европейския съюз.