Корубата показва приблизителната ѝ възраст

Не съществува 100-процентов начин да се определи възрастта на костенурката. Но има няколко, които го правят доста точно точно. Например по пръстените на корубата ѝ

Пръстените (браздите) по нея се появяват още в ранна възраст - когато не е навършила година. В този период тя расте най-активно и на всяко щитче от корубата - първите две години пръстените растат сравнително бързо - появяват се по 2-3 броя на всеки 6 месеца. Но от втората година този поцес се забавя и за 12 месеца се появява само по една нова бразда.

Така че трябва да се преброят пръстените на няколко участъка от корубата й и да се изчисли средният резултат.

На броя на пръстените влияят още редица фактори като условията на отглеждане на рептилията или количеството периоди на зимен сън.

Другият начин за определяне на възрастта на костенурката е да се огледат "шевовете" между щитчетата на корубата

Отначало гръбната част на корубата (карапаксът) остава светъл, но от 4-ата година започва да потъмнява.

Младите пръстени придобиват цвета на предишните, които на свой ред стават по-тъмни.

Това, че костенурката е по-стара показва овалната форма на корубата, по-тъмната й окраска, големите нокти и мощната опашка.

Възрастта на костенурката може да се определи и по дължината на корубата която при добри условия на отглеждане може да доживее до 30-50-годишна възраст.

С възрастта бързото нарастване на корубата се забавя и практически винаги спира при дължина 18 см. Но има и изключения, при които корубата на средноазиатски костенурки е достигала дължина 25-28 см.

ТАБЛИЦА