Стайните растения не само украсяват нашите первази на прозорците и ни радват с приятните си цветове през зимата. Те овлажняват въздуха, насищат с кислород стаите и създават идеален микроклимат за всеки, който живее в къщата. Въпреки това, сред тях има и такива, които напразно сме допуснали в къщите си.

Много хора не знаят защо имат главоболие и от къде е тяхното хронично лошо здравословно състояние.

Лекарите вдигат рамене и никой не подозира, че виновникът е зеленият храст в къщата. И така, кои стайни растения могат да бъдат вредни за здравето, и кои - полезни?

Причини за опасността

Ние всички знаем, че растенията могат да бъдат лечебни, токсични, годни за консумация. Стайните растения по никакъв начин не правят изключение. Те са били внесени в домовете, за да ни радват през цялата година със своята зеленина и обилен цъфтеж. Не всички обаче внасят само радост в домовете ни.

Вредите могат да са от различен характер

Една група от растенията отделят силна миризма. Много хора именно това ги привлича. Но при определена група хора, етеричните масла, отделяни от растенията, могат да предизвикат алергични реакции и пристъпи на бронхоспазъм.

Други растения съдържат токсични вещества, които могат да причинят алергии и кожни обриви, особено ако сок от такива растения попадне върху кожата или в тялото на човек.

Такива растения не трябва да се съхраняват и отглеждат в къщата, където има деца.

Красиви, но отровни

Има цяла група от растения чийто части или сокът от тях са отровни. Разбира се, те не са смъртоносно отровни и сокът не притежава такава сила, че да убие човек веднага при контакт с кожата. Но някои могат да причинят изгаряния или чревни отравяния. Редки са случаите на растения, които могат да предизвикат тежки отравяния или смърт и то само при малки деца и животни.

Оказва се, че най-отровни са растенията, които са известни на всички и които никой не смята, че са опасни. Такива растения могат да живеят от години в домовете, без да са навредили на никого, защото те са опасни само, когато се ядат!

Така че, не изпадайте в паника, знаейки, че любимата дифенбахия е отровно растение. Просто не я яжте, а при обработки ползвайте ръкавици.

Оценка на опасните рстения

Дифенбахия: листата на това растение съдържат токсични алкалоиди. Сокът може да предизвика дразнене, а на по-чувствителна кожа - изгаряния.

Монстера: роднина на Dieffenbachia. Сокът има подобен ефект - причинява изгаряния и алергични реакции.

Олеандър: Миризмата на цвета може да предизвика главоболие и астма, а самото растение е изключително отровно. Неговият сок причинява тежки изгаряния на кожата. Ако попадне сок в очите причинява изгаряния на роговицата и дори слепота.

Еуфорбия: Сокът от еуфорбията може да причини сериозни изгаряния. Ако попадне на лигавицата също води до изгаряне. Ако сокът се погълне е гарантирано тежко отравяне. Известно е, че при попадане на сок в кръвта резултатът е смъртоносен. Но ако не се яде, дъвче или къса с голи ръце, растението няма да причини вреда и ще радват окото в продължение на години.

Спатифилум: растение с красиви цветове, счита се за много полезно, тъй като пречиства въздуха от токсични вещества. Но сокът и на това растение е отровен. При поглъщане, той причинява отравяне.

Амарилис: красиви растения, но луковиците му са отровни и предизвикват отравяне - повръщане и диария.

Пустинната роза е много отровно растение. При него най-добре е да се работи с ръкавици, а след това ръцете се измиват много добре. Сокът на растението причинява тежко отравяне.

Ароматни и коварни

Растения със силен мирис могат да предизвикат алергични реакции при страдащите от алергии и тези, които са предразположени към тях. Но дори и при напълно здрави хора растения с особено силен аромат, излъчващ мощни летливи вещества, може да причини главоболие, виене на свят, безсъние.

Токъв ефект има добре известният див розмарин. Хората знаят, че ако заспиш при храст от розмарин, ще се събудиш с главоболие. Приблизително същите свойства имат и стайните растения - тубероза, орхидея, лилия, олеандър. Главоболие от липсата на кислород причиняват и папратите, което се дължи на факта, че през нощта те активно абсорбират кислород.

Алергични реакции при страдащите от алергии могат да причинят лилия, циклама, филодендрон, олеандър, здравец, аламанда, таро, каланхое, хортензия, акалифа.

Но това не означава, че всички тези растения е невъзможно да се отглеждат в къщата. Не могат да ги отглеждат само тези, които, уви, са склонни към алергии.

При хората с алергии такива растения могат да предизвикат хрема, кихане и дори астма и ангиоедем. Поради това рискът в този случай не си струва.