В Дания се развъждат четири високопродуктивни породи свине: Датски Ландрас, Йоркшир (Голяма бяла свиня), Дюрок, Хемпшир. Годишно те угояват по 22 млн. животни от високопродуктивни породи, сочат данните на датската агростатистика.

Друг голям плюс за сектора - датските свиневъди отглеждат от години свине без антибиотици.

Дания заема едно от водещите места в света по производство на свинско месо - около 2 млн. т годишно. Годишно датските фермери произвеждат 22 млн. свине, като 3/4 от това количество отива за износ. Износът на свинско месо е насочен към 180 държави, но основният е за страните членки на ЕС, Япония, Русия и САЩ. И въпреки че Дания е относително малка държава, тя може да изхрани 25 млн. души, което е 5 пъти повече от собственото й население.
Средният разход на фураж в датските свинеферми за получаването на 1 кг прираст е 2,7 КЕ, а в отделни ферми е 2,3 КЕ. От една свиня-майка датските фермери получават по 26 приплода. А среднодневният прираст надатските свине от раждането до клането е 0,63 кг.

В Дания се развъждат четири високопродуктивни породи свине:
* Датски Ландрас;
* Йоркшир (Голяма бяла свиня);
* Дюрок;
* Хемпшир.
Това, с което Дания още повече повиши авторитета на свиневъдния си бранш, е забраната за профилактичното даване на антибиотици и стимулиранете на растежа на прасетата още през 1990 г. Датското законодателство позволява прилагането на антибиотици единствено за лечебни цели. За да се съобразят с изискването, се наложи датските свиневъди да направят промени в отглеждането на свинете, включително оставянето на новородените прасенца при майките им седмица по-дълго от обичайната практика.

Но според статистиката на датския ветеринарен контрол през последните години обаче все повече се увеличава броят на свинефермите, които надхвърлят определеното равнище на употреба на антибиотици. Ето защо ветеринарите смятат, че е необходимо те да бъдат намалени. Според датските ветеринари това може да стане, като фермерите обръщат по-голямо внимание на здравословното състояние на угояваните животни и на изхранваните фуражи.

Ето някои от препоръките за добри практики в свинефермите:
* Всекидневно да се извършва проверка на здравословното състояние на животните.
* През зимата стриктно да се следи температурата в помещенията да е такава, че на животните да им е топло.
* Прасетата да се отбиват на 28-ия ден от раждането, а не както преди на 21-ия, тъй като по-рано отбитите прасета са по-податливи на заболявания.
* Да се прилагат повече пробиотици и продукти, съдържащи цинков оксид като профилактика за добро здраве.
Към днешна дата броят на фермите в Дания е намалял в сравнение с 90-те години с 35 000 броя, но за сметка на това производителността се е увеличила с близо 20 на сто.