Последните статистически данни показват, че канадският свиневъден сектор може да отговори на увеличеното търсене на свинско месо на световния пазар.
Канадският съвет на свиневъдите - СРС (Canadian Pork Council) работи активно за достъпа на своите членове до международни пазари. Той се стреми към разширяване на външните пазари и за заздравяване на конкурентната позиция на световния пазар.
Свиневъдите разбират, че достъпът до пазара е от първостепенно значение за устойчивостта на сектора, обяснява председателят на СРС Рик Бергман. Развитието на международните пазарни възможности в Япония, Китай и вече в страните от Европейския съюз създава нови работни места, привлича инвестиции и води до увеличаване на канадската икономика.
През 2016 г. канадската свиневъдна промишленост е изнесла 1,246 млн. т на стойност 3,8 млрд. долара повече в над 100 държави от цял свят. Съединените щати, Китай и Япония досега са били водещи експортни пазари по обем и стойност. Ще видим как ще се развият нещата, след като Европейският парламент одобри всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада (СЕТА).