От създаването си преди повече от 50 години до днес испанският производител на сеялки за пролетни култури SOLA бележи постоянен прогрес. Усъвършенствайки непрекъснато своите продукти, днес SOLA е лидер в производството на сеялки, една от най-прогресиращите световни марки, гарантираща отлично качество, надеждност и високи добиви. Доказателство са многобройните патенти, в това число нов прецизен изсяващ апарат и награди за иновации, които SOLA получава от междунордини изложения. Награда за изключително техническо нововъведение е присъдена за системата за електрическото задвижване на дозиращите апарати на сеялката SOLA Prosem-K Elektra.

Сеялките за точна сеитба Prosem са представени в пет разновидности:

. Prosem P - сеялка с анкерни работни органи с междуредие по желание на клиента. Prosem K, Prosem K-VP и Prosem-K Electra - сеялки с дискови работни органи от 4 до 24 реда.

Днес SOLA заема стабилни позиции не само на европейския пазар, но и в световен мащаб.

Сеялките Prosem са техниката за точна сеитба, която е предназначена за прецизно сеене и по конвенционалния метод както и по метода за минимално култивиране. Подходящи са както за малки така и за големи стопанства, характеризират се с висока точност на изсяване на всички видове семена.

Разполагащи с дискови работни органи от 4 до 24 реда и регулиране на междуредието по желание на клиента, сеялките предлагат и възможност за торовнасяне и директна сеитба

Оптимално разположените работни органи и високият натиск полагат семената директно в браздата, а ефективните методи на подравняване и уплътняване съдействат за еднакви условия на работа на всеки работен орган.

Променливата дължина на рамата чрез хидравлична регулация позволява лесно транспортиране - възможно е прибиране на рамата до 3 метра в режим на транспортиране. Тази опция позволява също да се регулира разстоянието между редовете, без да се разглобяват сеещите елементи, а по хидравличен път от кабината.

Гарантирано еднакво разстояние между семената.

Сеялките SOLA постигат с 30% по-високи добиви благодарение на своите патентовани иновационни технологии. Характеризират се с изключително ниски разходи за поддръжка. Изсяващият апарат няма никакви триещи се части, тъй като цялата камера с изсяващия диск се въртят едновременно. Лагеруванията са подсилени и гарантират многогодишно използване или хиляди декари сеитба без поддръжка и без допълнителни разходи за резервни части.

Патентът на SOLA - изсяващ апарат с едновременно завъртане на изсяващия диск и вакуум камерата допринасят за точното подаване и полагане на семената, а от там и за прецизна сеитба. Липсата на триене между диска и камерата гарантира дълъг живот на диска.

Друго уникално предимство е, че за всяка една от секциите се подава вакуум с еднакви параметри. Това е постигнато чрез рама, която предава вакуумирания въздух от вакуум-апарата посредством еднакви по дължина маркучи директно към всяка една секция. Сеялката гарантира дълбочината на изсяване - 4, 5 или 6 см според желанието на клиента. Това става чрез много бърза регулировка и е абсолютно прецизно. Тези показатели дават възможност за добро гарниране на посева, на еднаква дълбочина и добро уплътняване след семето - гаранция за едновременно поникване на растенията.

Големите 55-литрови бункери за семена, пестят време за зареждане, а контролният панел на Prosem регулира и управлява всички функции на сеялката.

Компютърът се монтира в кабината на трактора. Водачът незабавно се уведомява от системата за всяко отклонение от зададените настройки.

Прецизната електроника реагира в рамките на 1 секунда, ако семепроводът е запушен и по него не преминават семена, а мониторът веднага показва коя е запушената секция.

Вие получавате лесно управление, индивидуална настройка и точно отчитане за положените на хектар семена.

SOLA Prosem e универсална технология за сеитба с прецизно полагане на семената, целево подхранване на растенията, бързо и дълготрайнодействие натора, висока ефективности икономичност

Сеялките SOLA работят отлично както при каменисти и тежки, така и при по-леки почви благодарение на масивната и здрава конструкция на сеялката.

Така те непрекъснато утвърждават своя имидж на надежден партньор сред земеделските производители.

Не случайно земеделските стопани от Европа наричат сеялките за точна сеитба на SOLA "Пролетна фурия" - заради изключително прецизното полагане на семената при всички пролетните зърнено-житни култури.

Вносител на сеялките SOLA за България е фирма ЗЛАТЕКС ООД.