При агротехниката на културните растения един от основните акценти е правилното торене. При едно добро балансирано торене крайните резултати са много по-добри.

Не бива да се набляга основно и само на азот, напомня Иван Костадинов. Да, той дава добив, формира протеина, но също така небалансираното, едностранчиво торене води до склонност към полягане, до повишаване на чувствителността към някои болести и увеличаване на инфекциозния фон.

Така че доброто балансирано торене с азот, фосфор и калий от една страна, както и някои микроелементи – при царевицата манган и цинк, а при слънчогледа – бор, молибден и сяра, дават възможност на фермерите да постигнат или да се доближат до генетичния потенциал на хибридите.

Разбира се, не трябва да се подценява и рН на почвата, защото в някои случаи дори да има запасеност с храна, а рН е прекалено ниско или високо, т.е. почвата е кисела или алкална, се създава предпоставка даден елемент да бъде блокиран и да не може да се усвои. Това оказва влияние на крайния резултат - на добива, който се получава. В този случай дори да се влага повече азот отколкото е необходимо, той ще остане за следващата култура или по-лошото - ще се изпари или ще влезе в подпочвените води, което е още по-неблагоприятно и води до загуби.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 16 февруари.