Как да се постъпи с вкиснати джибри

14 февруари 2017
В лозята
0
38331
1 2 3
 

По същия начин, който обяснихме за виното и изваряването в ракия, трябва да се процедира и когато се изваряват вкиснати джибри.

Първо от тях се отцежда половин литър вино, в което внимателно се внася сода и се следи за количеството и промяната във вкуса - това пак се усеща чрез опитване.

Определеното количество сода също трябва да се внася на порции при зареждане на казана

След последната порция се налива вода за разреждане на джибрите, с което ще се избегне неприятното загаряне.

Разбърква се много добре за размесване на содата с цялото количество джибри и за по успешно неутрализиране на киселината.

Поставят се капакът на казана и лулата и се херметизират. Запалва се огнището и се следи изваряването.

В краен случай - на оцет

Когато вкиснатото вино е малко и изваряването му в ракия не е оправдано, от него може да се приготви оцет.

Това става по следната схема:

Налива се виното, което трябва да е бистро, в подходящ съд - емайлирана или пластмасова кофа, туба или бидон.

Поставя се в топло помещение с температура 25-28 градуса по Целзий - тази температура е оптимална за развитие и функциониране на оцетно-киселите бактерии.

Отворът на съда се покрива с чист тензух или друг подходящ памучен плат. По този начин се предотвратява появата и развитието на оцетните мушици.

Платът да се подържа винаги сух. Понеже виното е вкиснато, в него има оцетно-кисели бактерии, затова не се налага внасяне на квас (мая).

Оцетно-киселите бактерии са аеробни и за развитието си се нуждаят от кислород, който си набавят от въздуха.

Това налага един път на ден половината от виното да се извади от съда и отново да се върне и след това да се разбърка за смесване с останалото количество.

При тази операция то влиза в широк контакт с въздуха и поглъща кислород, необходим за функциониране на бактериите и за оцетно-киселата ферментация.

След тази операция съдът веднага да се покрива с парчето плат, което не бива да се мокри.

След около три седмици се взима проба и се опитва на вкус. Ако киселината е слаба, процедурата продължава, като през 2-3 дни отново се проверява. Когато се прецени, че оцетът е достатъчно кисел, се налива в бутилки с винтови капачки без оставяне на въздушна камера.

Внимание: при наличие на въздух в бутилките, бактериите започват да разграждат киселината до въглероден двуокис и вода.

Съвет: за запазване на оцета, преди наливането му в бутилки в него се внася серен двуокис - дозата е 6-8 г за 10 литра.

Това количество серен двуокис се съдържа в 120 - 150 мл серниста киселина или в 12 - 18 г калиев метабисулфит.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
13446
0

Любители лозари ни зададоха въпроса необходимо ли е и защо да правят листно подхранване, след като редовно торят лозите почвено. Отговорът: Подхранването чрез листата е много важно мероприятие,

5130
0

Те помагат и след градушка, и при преовлажняване Днешните листни торове, които се предлагат, са от най-модерните формулации.Те може да бъдат обогатени с магнезий, желязо, бор и др.

8118
0

Сортът е получен в Научно-изследователския институт по лозарство и винарство в Кишинев, чрез кръстосване на сортовете Победа и Кишмиш розов. В България го има засаден на неголеми площи в почти

21519
0

Спасeте с тях лозите и асмите от зашумяване, осигурявайки им въздух и светлина Резитбите на зелено при лозата и асмата още се наричат летни, защото се провеждат през периода на вегетацията.

6741
0

Наскоро дискутирахме на страниците на вестника, че и при най-добри грижи известен процент от засадените лози не покарват поради различни причини. Празните места трябва да се попълват своевременно -

Още от Фермер
423
0

Как пчелите могат да помогнат за повишаване на продоволствената сигурност на 2 милиарда дребни собственици без разходи? Отговорът на този въпрос дава новото изследване,

243
0

Европейският съюз официално е съставил списък с американски стоки, които могат да бъдат обложени с вносни мита в отговор на митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий, предаде ДПА.

936
0

На среща с преработватели, розопроизводители и кметове министър Порожанов призова цената да покрива себестойността и не по-малко от минимална печалба за стопаните Дестилериите,

2520
0

При влажно време и оптималните температури има подходящи условия за развитието на болестта ранно кафяво гниене. Тя засяга особено силно вишна, кайсия, череша, слива,

9774
0

Мана и алтернария са най-опасните болести Ранните домати, които вече са засадени в градината, се нападат от опасни болести, срещу които ако не се вземат мерки, могат да провалят добивите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

l Младата жена е в списъка на списание “Форбс” 30 под 30 l Огранизацията е първата от България, поканена от Глобалната инициатива на  Клинтън Онлайн платформата Jamba.bg за обучение и намиране на работа на хора с различни възможности, както Ива и Йоана ги наричат, започва да работи през май 2017 г. Преди старта ѝ съобнователката Ива Цолова е

Британската преса посвети много страници на сватбата на принц Хари, като дитирамбите си съперничеха в коментарите на церемонията, предаде АФП. "Под разкошното майско слънце, сватбата на новия херцог и херцогиня на Съсекс отразяваше най-характерното за тях - непринудена двойка, изпълнена с грация и блясък, направо прекрасна.

“Софийската вода е с добро качество. БСП се заиграват със страховете на хората.” Това заяви депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов на извънреден брифинг в централата на партията днес. Поводът е съобщението, което депутатът от БСП Таско Ерменков публикува във фейсбук. В него той обяснява, че граждани изпратили сигнал до него за изсипани отровни

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа