Бански старец или Странджански дядо

14 февруари 2017
Кулинария
0
21753
1 2
 

Нашата редовна читателка Маргарита Йотова от Варна се интересува има ли разлика между “бански старец” и “странджански дядо”.

Разликите са в подправките и начина на приготвяне.

Във всеки край на страната имат свои рецепти как и какво да приготвят от коледното прасе. Едно е сигурно - получава се вкусно мезе, което страшно върви с червено вино.

Бански старец

Съставки: 1 свинско шкембе, свинско месо според големината на шкембето, на всеки килограм месо по: 150 г сурова сланина, 30 г чиста сол, 5 г смлян черен пипер, 5 г смлян кимион, 1/2 ч.л. мащерка, 5 г смляно семе от копър, 1 г селитра.

Приготвяне: Накълцайте месото и сланината на дребно и ги сложете в широк съд. Поръсете със селитрата, солта, черния пипер, кимиона, мащерката и копъра и омесете много добре.

Натъпчете сместа плътно в шкембето като внимавате да не остава въздух. Зашийте отвора на шкембето и го покрийте с разцепено и разгънато тънко черво да залепне плътно и не позволява достъп на въздух. Натрийте шкембето със сол, поставете го между дървен чатал и окачете да съхне 5 дена на студено, сухо и проветриво, но без въздушно течение място.

Свалете го и го поставете между две дъски. Поставете тежест върху горната дъска и оставете стареца на същото място да се пресова за 15 дена докато придобие плоска форма.

Оваляйте го в пепел от широколистни дърва, поставете между дървен чатал и окачете да съхне на сухо, студено и проветриво, но без въздушно течение място.

Странджански дядо

Съставки: 1 свинско шкембе, свинско месо колкото да напълни шкембето, на всеки килограм месо по: 200 г сурова сланина, 25 г чиста сол, 5 г едро смлян черен пипер, 6 г едро смлян кимион, 1 г селитра.

Приготвяне: Нарежете месото и сланината на малки парчета, сложете ги в широк съд, поръсете ги с черния пипер, солта, селитрата и кимиона и омесете много добре.

Натъпчете сместа плътно в шкембето като внимавате да не остава въздух. Зашийте отвора на шкембето и го покрийте с разцепено и разгънато тънко черво да залепне плътно и не позволява достъп на въздух. Натрийте шкембето със сол, поставете го между дървен чатал и окачете да съхне 5 дена на студено, сухо и проветриво, но без въздушно течение място.

Свалете го и го поставете между две дъски. Поставете тежест върху горната дъска и оставете стареца на същото място да се пресова за 15 дена докато придобие плоска форма. Поставете го между дървен чатал и окачете да съхне на сухо, студено и проветриво, но без въздушно течение място.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Кулинария
5220
0

Плодовете се пасират, добавя се захар Продукти: 3 кг праскови, добре узрели, килограм захар. Начин на приготвяне: Прасковите се обелват, почистват се от костилките и се попарват с вряла вода.

6282
0

Предварително се обезкостява Необходими продукти: Едно пиле, 200 г кашкавал, 4 яйца, чашка брашно, чаена чаша растително масло, връзка магданоз, нарязан на ситно, сол и черен пипер на вкус.

12870
0

Престояват осолени докато добре се отцеди сокът им Необходими продукти: Патладжани - 200 г, лук - 20 г, домати - 50 г, кълцано телешко месо или телешка кайма - 90 г, олио - 25 г, чесън, магданоз,

51966
0

Продукти за една доза: Около 3 кг червени чушки (може да има и зелени измежду тях), 2 кг домати, 1 кг патладжан, 600 гр моркови, 2-3 глави кромид лук, 2/3 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. оцет, 1/3 ч.ч.

8181
0

Приготвя се също и специален сироп, който се вари Необходими продукти: 500 г бяло грозде, килограм захар, чаена лъжичка лимонена киселина, индрише. Начин на приготвяне: Избира се добре узряло бяло

Още от Фермер
81
0

Днес ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Ще има променлива, над много райони по- често значителна облачност и на отделни места, главно в Южна България ще превали дъжд.

243
0

Във високите полета не се изключва вероятността да се образуват слани Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН Сухото и горещо време в края на лятото,

27
0

С лихвоточки да се плащат и данъци към държавата и общините, предлагат Александър Сиди и негови колеги от “Обединени патриоти” с промени в Закона за жилищноспестовните влогове.

27
0

Въздухът у нас става по-чист, но замърсяването все още е над нормите за ЕС, показват данните на екоминистерството за 2011-2016 г. Почти в цялата страна има замърсяване с фини прахови частици,

54
0

С 11% са нараснали разходите на работодателите за отработен час. Това показват предварителните данни на НСИ за второто тримесечие на 2017 г. в сравнение със същия период през миналата година.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ураганът Мария, най-силната буря, преминавала през Пуерто Рико за последните близо 90 години, разруши вчера стотици домове, прекъсна електричеството на целия остров и предизвика обилни наводнения, след като отне живота на поне девет души на други острови в Карибско море, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Педагожката, след която тръгна цял клас, работи на 3 места Почти цял клас смени училището, за да последва учителката си по математика Правда Найденова. Миналата учебна година младата преподавателка поела петокласници в 125-о училище “Боян Пенев” в София. В края на годината обаче не подновили срочния ѝ договор въпреки любовта на учениците ѝ и

Община Горна Оряховица превръща старината в атрактивен туристически обект С ДНК анализ в Харвард установяват куманска резиденция ли е била древната крепост "Ряховец" край Горна Оряховица. Резултатите от последния археологически сезон на обекта дават основания на изследователите да изградят научна хипотеза,

Отговор:Описаните симптоми може да се причиняват от бактериално или гъбно заболяване, а защо не и от комбинация от две или повече, но най -вероятно става въпрос за сиво гниене. Характерно за заболяването е...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.