Бански старец или Странджански дядо

14 февруари 2017
Кулинария
0
20754
1 2
 

Нашата редовна читателка Маргарита Йотова от Варна се интересува има ли разлика между “бански старец” и “странджански дядо”.

Разликите са в подправките и начина на приготвяне.

Във всеки край на страната имат свои рецепти как и какво да приготвят от коледното прасе. Едно е сигурно - получава се вкусно мезе, което страшно върви с червено вино.

Бански старец

Съставки: 1 свинско шкембе, свинско месо според големината на шкембето, на всеки килограм месо по: 150 г сурова сланина, 30 г чиста сол, 5 г смлян черен пипер, 5 г смлян кимион, 1/2 ч.л. мащерка, 5 г смляно семе от копър, 1 г селитра.

Приготвяне: Накълцайте месото и сланината на дребно и ги сложете в широк съд. Поръсете със селитрата, солта, черния пипер, кимиона, мащерката и копъра и омесете много добре.

Натъпчете сместа плътно в шкембето като внимавате да не остава въздух. Зашийте отвора на шкембето и го покрийте с разцепено и разгънато тънко черво да залепне плътно и не позволява достъп на въздух. Натрийте шкембето със сол, поставете го между дървен чатал и окачете да съхне 5 дена на студено, сухо и проветриво, но без въздушно течение място.

Свалете го и го поставете между две дъски. Поставете тежест върху горната дъска и оставете стареца на същото място да се пресова за 15 дена докато придобие плоска форма.

Оваляйте го в пепел от широколистни дърва, поставете между дървен чатал и окачете да съхне на сухо, студено и проветриво, но без въздушно течение място.

Странджански дядо

Съставки: 1 свинско шкембе, свинско месо колкото да напълни шкембето, на всеки килограм месо по: 200 г сурова сланина, 25 г чиста сол, 5 г едро смлян черен пипер, 6 г едро смлян кимион, 1 г селитра.

Приготвяне: Нарежете месото и сланината на малки парчета, сложете ги в широк съд, поръсете ги с черния пипер, солта, селитрата и кимиона и омесете много добре.

Натъпчете сместа плътно в шкембето като внимавате да не остава въздух. Зашийте отвора на шкембето и го покрийте с разцепено и разгънато тънко черво да залепне плътно и не позволява достъп на въздух. Натрийте шкембето със сол, поставете го между дървен чатал и окачете да съхне 5 дена на студено, сухо и проветриво, но без въздушно течение място.

Свалете го и го поставете между две дъски. Поставете тежест върху горната дъска и оставете стареца на същото място да се пресова за 15 дена докато придобие плоска форма. Поставете го между дървен чатал и окачете да съхне на сухо, студено и проветриво, но без въздушно течение място.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Кулинария
11754
0

* Чудесна идея за закуска Продукти: 2 яйца, 2 голями зрели банана Приготвяне: Смачкайте бананите с вилица. Разбийте яйцата, добавете бананите и добре разбъркайте.

25191
0

* Вкусно и оригинално Продукти: 1 пак. (10 бр.) рулца от раци, 2 яйца, 100 г кашкавал, 2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. майонеза, магданоз и копър Приготвяне: Яйцата се сваряват и след като се изстудят,

33012
0

Продукти: 300 г патладжани, 200 г корнишони или дребни краставици, 150 г малки доматчета, 150 г кашкавал, 2 скилидки чесън, маслини, брашно, сол, майонеза, олио Приготвяне: Нарежете патладжаните косо,

13302
0

Предлагаме рецепта за бързо приготвяне на малинов ликьор, на който не му се налага да отлежава. Целият процес отнема не повече от 2 часа. Получената напитка е сладка, но не натрапчиво,

18324
0

Продукти: тиквички, 1-2 яйца (в зависимост от размера на тиквичките), 100 мл мляко (прясно, кисело мляко, можете да добавите бира и вода), брашно, сол, червен и черен пипер, чесън,

Още от Фермер
1845
0

Много любители на кучетата смятат любимците си за членове на семейството и искат да бъдат с тях в най-радостните моменти от живота си. Вероника Силва им помага да превърнат това в реалност.

4824
0

Когато в двора има източник на вода и един маркуч, придружен само от бутилка от безалкохолно, пак ще ви свърши отлична работа за поливка на даден зеленчук, цвете,

1224
0

* Представят се блестящо през топлите месеци Традесканцията и хлорофитумът (царска трева) са още две пъстролистни растения, които могат да се засаждат както в комбинация с други цветя,

1665
0

* През зимата - сухо и светло помещение Отглеждането на миниовцете не е трудно. През по-голяма част от денонощиетоcx да са на открито - на пасището или в кошара Това повишава имунитета на дребните

1701
0

* Третиранията започват още от пролетта Борбата с крушовата листна бълха трябва да започне много рано напролет, когато дневните температури се задържат за няколко дни над 8 градуса.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ние, работещите в Българската национална телевизия, изпитваме огромно възмущение от бруталното посегателство върху граждани. Когато агресията е насочена срещу журналисти, тя се превръща в саморазправа със свободата на словото. Обществената телевизия винаги е стояла зад ценностите на гражданското общество,

Иво Никодимов ще бъде хоспитализиран във ВМА след нанесения му побой. Това обясни временно изпълняващия длъжността директор на ВМА полк. проф. Венцислав Мутафчийски. "Иво Никодимов постъпи в стабилно състояние. Има лицеви травми, които засега ги определяме като не особено значими. Правят му се високотехнологични изследвания,

Магистралата София-Ниш, газовият интерконектор между България и Сърбия и европейското бъдеще на Западните Балкани бяха трите основни теми по време на визитата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в Белград. Път, газ и ЕС - тези своеобразни три кита на външната ни политика бяха коментирани на всички официални срещи в

Отговор:Изтеглянето на стъблата може да е в резултат на неблагоприятни условия на средата, както и при гъсто засаждане на растенията. Едностранчиво азотно торене също може да е проблем. Сега е препоръчително...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.