Бански старец или Странджански дядо

14 февруари 2017
Кулинария
0
38700
1 2
 

Нашата редовна читателка Маргарита Йотова от Варна се интересува има ли разлика между “бански старец” и “странджански дядо”.

Разликите са в подправките и начина на приготвяне.

Във всеки край на страната имат свои рецепти как и какво да приготвят от коледното прасе. Едно е сигурно - получава се вкусно мезе, което страшно върви с червено вино.

Бански старец

Съставки: 1 свинско шкембе, свинско месо според големината на шкембето, на всеки килограм месо по: 150 г сурова сланина, 30 г чиста сол, 5 г смлян черен пипер, 5 г смлян кимион, 1/2 ч.л. мащерка, 5 г смляно семе от копър, 1 г селитра.

Приготвяне: Накълцайте месото и сланината на дребно и ги сложете в широк съд. Поръсете със селитрата, солта, черния пипер, кимиона, мащерката и копъра и омесете много добре.

Натъпчете сместа плътно в шкембето като внимавате да не остава въздух. Зашийте отвора на шкембето и го покрийте с разцепено и разгънато тънко черво да залепне плътно и не позволява достъп на въздух. Натрийте шкембето със сол, поставете го между дървен чатал и окачете да съхне 5 дена на студено, сухо и проветриво, но без въздушно течение място.

Свалете го и го поставете между две дъски. Поставете тежест върху горната дъска и оставете стареца на същото място да се пресова за 15 дена докато придобие плоска форма.

Оваляйте го в пепел от широколистни дърва, поставете между дървен чатал и окачете да съхне на сухо, студено и проветриво, но без въздушно течение място.

Странджански дядо

Съставки: 1 свинско шкембе, свинско месо колкото да напълни шкембето, на всеки килограм месо по: 200 г сурова сланина, 25 г чиста сол, 5 г едро смлян черен пипер, 6 г едро смлян кимион, 1 г селитра.

Приготвяне: Нарежете месото и сланината на малки парчета, сложете ги в широк съд, поръсете ги с черния пипер, солта, селитрата и кимиона и омесете много добре.

Натъпчете сместа плътно в шкембето като внимавате да не остава въздух. Зашийте отвора на шкембето и го покрийте с разцепено и разгънато тънко черво да залепне плътно и не позволява достъп на въздух. Натрийте шкембето със сол, поставете го между дървен чатал и окачете да съхне 5 дена на студено, сухо и проветриво, но без въздушно течение място.

Свалете го и го поставете между две дъски. Поставете тежест върху горната дъска и оставете стареца на същото място да се пресова за 15 дена докато придобие плоска форма. Поставете го между дървен чатал и окачете да съхне на сухо, студено и проветриво, но без въздушно течение място.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Кулинария
2025
0

* Ястието е много подходящо за хора с чувствителен стомах Продукти: 150 г грах, 3 яйца, 2 суп. лъж. кисело мляко, 2 счукани скилидки чесън, 1 с.л. горчица, шепа смесени меки билки, като копър, риган,

18099
0

Продукти: 4 яйца, 1 глава лук, 1 чушка, 1 домат, около 300 г пушен колбас или пушени пилешки гърди, 3 суп. лъж. кетчуп, 20 г твърд кашкавал, сол и черен пипер на вкус,

25740
0

Продукти: 2-3 патладжана, 3-4 домата, 2 скилидки чесън, пресен магданоз, майонеза, сол, олио или зехтин Приготвяне: Патладжаните се измиват, подсушават и нарязват на кръгчета.

28935
0

Ароматни пилешки дробчета с картофи и гъби запечени в гюведже на фурна. Вкусна вечеря, която ще хареса и на гостите. Продукти: 300 г пилешки дробчета, 150 г гъби, 3-4 картофа, 1 морков, 1 глава лук,

30249
0

Който го опита ще поиска допълнително В последно време все по-често се налага да прибягваме до пилешкото месо - хем е месо, хем цената му не гони космическите стойности на свинско, телешко и агне.

Още от Фермер
162
0

Преди да се сложат да съхнат, билките не се мият и се провисват на снопчета или слагат нарядко върху кърпи или нещампована хартия и се сушат на сянка в проветриви, топли помещения (тавани).

981
0

При преглед на питата може да се получи информация за пчелната майка. Първото - има ли я, или не. След това трябва да се следи физиологично състояние (заплодена или не), както и качество й.

495
0

И риганът обича топлото. Цъфти от юни до края на август. Заради ценните качества като лек и подправка, заслужава да го отгледате в градината. Стига до 80 см. височина.

2394
0

Преобразуването на листни в цветни пъпки става през лятото. Точно в този период дървото се нуждае от разнообразни хранителни вещества, за да заложи повече цветни пъпки.

3402
0

Направете го навреме, за да са по-здрави и устойчиви луковиците Лукът и чесънът, които са засадени предзимно, са готови за изваждане към края на юни. Напомняме на начинаещите градинари,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Петър ще учи медицина във Франция, Анна-Мария ще следва информационни технологии в НБУ Учителите ни са страхотни! Раздават се. Просто искаха да ни научат. Г-жа Цветелина Личева по български език и литература пък е уникална жена. С нея правехме анализ на всяка творба. Имахме много упражнения”. Така допълвайки се един друг обясняват невероятния си

В традиционната за вестника годишна инициатива “Лекарите, на които вярваме” отново се включиха стотици пациенти. От свое име номинират най-достойните според тях лекари и стоматолози за приза за най-уязвимата вяра - в добрия специалист и отзивчив човек, на когото спокойно поверяват здравето и живота си.

Рейсове и камиони поемат към София срещу създаване на частна транспортна камара Шествие на превозвачи се очаква да създаде задръствания в центъра на Пловдив в понеделник. В 11 часа от Околовръстното шосе тръгват 40 автобуса с надписи "Протест", които ще минат по "Кукленско шосе", надлез "Родопи", централния булевард "Цар Борис Трети" и по

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа