Бански старец или Странджански дядо

14 февруари 2017
Кулинария
0
35685
1 2
 

Нашата редовна читателка Маргарита Йотова от Варна се интересува има ли разлика между “бански старец” и “странджански дядо”.

Разликите са в подправките и начина на приготвяне.

Във всеки край на страната имат свои рецепти как и какво да приготвят от коледното прасе. Едно е сигурно - получава се вкусно мезе, което страшно върви с червено вино.

Бански старец

Съставки: 1 свинско шкембе, свинско месо според големината на шкембето, на всеки килограм месо по: 150 г сурова сланина, 30 г чиста сол, 5 г смлян черен пипер, 5 г смлян кимион, 1/2 ч.л. мащерка, 5 г смляно семе от копър, 1 г селитра.

Приготвяне: Накълцайте месото и сланината на дребно и ги сложете в широк съд. Поръсете със селитрата, солта, черния пипер, кимиона, мащерката и копъра и омесете много добре.

Натъпчете сместа плътно в шкембето като внимавате да не остава въздух. Зашийте отвора на шкембето и го покрийте с разцепено и разгънато тънко черво да залепне плътно и не позволява достъп на въздух. Натрийте шкембето със сол, поставете го между дървен чатал и окачете да съхне 5 дена на студено, сухо и проветриво, но без въздушно течение място.

Свалете го и го поставете между две дъски. Поставете тежест върху горната дъска и оставете стареца на същото място да се пресова за 15 дена докато придобие плоска форма.

Оваляйте го в пепел от широколистни дърва, поставете между дървен чатал и окачете да съхне на сухо, студено и проветриво, но без въздушно течение място.

Странджански дядо

Съставки: 1 свинско шкембе, свинско месо колкото да напълни шкембето, на всеки килограм месо по: 200 г сурова сланина, 25 г чиста сол, 5 г едро смлян черен пипер, 6 г едро смлян кимион, 1 г селитра.

Приготвяне: Нарежете месото и сланината на малки парчета, сложете ги в широк съд, поръсете ги с черния пипер, солта, селитрата и кимиона и омесете много добре.

Натъпчете сместа плътно в шкембето като внимавате да не остава въздух. Зашийте отвора на шкембето и го покрийте с разцепено и разгънато тънко черво да залепне плътно и не позволява достъп на въздух. Натрийте шкембето със сол, поставете го между дървен чатал и окачете да съхне 5 дена на студено, сухо и проветриво, но без въздушно течение място.

Свалете го и го поставете между две дъски. Поставете тежест върху горната дъска и оставете стареца на същото място да се пресова за 15 дена докато придобие плоска форма. Поставете го между дървен чатал и окачете да съхне на сухо, студено и проветриво, но без въздушно течение място.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Кулинария
20781
0

Рулцата от краставица със зеленчуков пълнеж е интересно предястие, с което всеки начинаещ кулинар може да се справи. Продукти: 5-7 чери домати, 10 зелени мариновани маслини, 1/2 чушка,

14949
0

Месното руло с яйце е вкусно и оригинално ястие, което може да се поднесе и на празнична маса. Продукти: Пилешки гърди (обезкостени) и черен пилешки по 300-350 г; 6 яйца, 1 глава лук, 1 морков,

12735
0

Пилешкото филе с гъби, покрито със сочна кашкавалена коричка и запечено в гюведже. Никой не може да остане равнодушен! Продукти: 200 г пилешко филе, 150 г пресни гъби, 50 г твърд кашкавал,

12807
0

Предлагаме ви да подготвите лека ароматна супа с много полезни зеленчуци. Варените яйца ще бъдат чудесно допълнение към това почти диетично ястие. Продукти (за 3,

9135
0

Продукти (за 2-4 порции): 5 варени яйца, 300 г варени макарони (спирали, панделки, мидички), 200 г сирене или настърган кашкавал, 1-2 скилидки чесън, 8-10 листа пресен босилек, майонеза на вкус,

Още от Фермер
1305
0

Сравнението е лесно по отношение на рецепторите на другите насекоми -  едва 62 при плодни мухи и 79 в комари. Има и още изненади в полза на пчелите: * Техните изключителни обонятелни способности

2340
0

Почти е невъзможно да се отговори на този въпрос с някаква точност, поради липса на данни и различия в съществуващите данни, пише Лан Слъдър, пчелар любител, информира quora.com.

9162
0

Причините за етиолирането, т.е. растенията стават тънки, светлозелено оцветени и много нежни - могат да са различни. Най-добре е превантивно да вземете мерки и да не допуснете растенията да

603
0

България отново е осъдена от Европейската комисия (ЕК) за неспазване на екологичното законодателство на Съюза. Този път присъдата касае важни природни местообитания в Рила,

1782
0

В бъдеще ще се разчита все повече на биологични, екологични, биодинамични технологии Гергана Младенова От векове хората обработват почвата по един или друг начин, за да се изхранват с плодовете й.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Живата вода на България” ще проверява знанията по български на децата от V до VII клас Превод на текст, пълен с чуждици, и транслитерация на друг с латински букви ще са част от задачите на ново състезание по български език за ученици от V до VII клас. То се организира от гражданско сдружение “Живата вода на България”,

Димитър Бербатов обяви на феновете си, че могат да гледат първата му роля във филм в кината от 11 май. "Башар Рахал и Бойко Кръстанов, знаете кой е най-добре изглеждащият мъж на снимката", каза Бербатов с намигване към другите двама актьори участващи в "Революция Х". Голямата футболна звезда Бербатов влиза в ролята на мутра за актьорския си дебют

- Общото събрание на БАН разпределило субсидията 16:1 за публикации и не останали пари за приложна наука - Ще искат от правителството отделен бюджет като всяка национална хидрометеорологична служба по света Времето през почивните дни ще е топло и слънчево, но около Гергьовден се очакват дъждове. (Виж още какви температури ни очакват по празниците

Отговор:Карамфилът е многогодишно студоустойчиво растение. Нискостъблените сортове могат да се отглеждат целогодишно и нямат период на покой. Дори затрупани под снега листата се запазват свежи и зелени, а...
youtube video
Към галерията с видеа