Бански старец или Странджански дядо

14 февруари 2017
Кулинария
0
18081
1 2
 

Нашата редовна читателка Маргарита Йотова от Варна се интересува има ли разлика между “бански старец” и “странджански дядо”.

Разликите са в подправките и начина на приготвяне.

Във всеки край на страната имат свои рецепти как и какво да приготвят от коледното прасе. Едно е сигурно - получава се вкусно мезе, което страшно върви с червено вино.

Бански старец

Съставки: 1 свинско шкембе, свинско месо според големината на шкембето, на всеки килограм месо по: 150 г сурова сланина, 30 г чиста сол, 5 г смлян черен пипер, 5 г смлян кимион, 1/2 ч.л. мащерка, 5 г смляно семе от копър, 1 г селитра.

Приготвяне: Накълцайте месото и сланината на дребно и ги сложете в широк съд. Поръсете със селитрата, солта, черния пипер, кимиона, мащерката и копъра и омесете много добре.

Натъпчете сместа плътно в шкембето като внимавате да не остава въздух. Зашийте отвора на шкембето и го покрийте с разцепено и разгънато тънко черво да залепне плътно и не позволява достъп на въздух. Натрийте шкембето със сол, поставете го между дървен чатал и окачете да съхне 5 дена на студено, сухо и проветриво, но без въздушно течение място.

Свалете го и го поставете между две дъски. Поставете тежест върху горната дъска и оставете стареца на същото място да се пресова за 15 дена докато придобие плоска форма.

Оваляйте го в пепел от широколистни дърва, поставете между дървен чатал и окачете да съхне на сухо, студено и проветриво, но без въздушно течение място.

Странджански дядо

Съставки: 1 свинско шкембе, свинско месо колкото да напълни шкембето, на всеки килограм месо по: 200 г сурова сланина, 25 г чиста сол, 5 г едро смлян черен пипер, 6 г едро смлян кимион, 1 г селитра.

Приготвяне: Нарежете месото и сланината на малки парчета, сложете ги в широк съд, поръсете ги с черния пипер, солта, селитрата и кимиона и омесете много добре.

Натъпчете сместа плътно в шкембето като внимавате да не остава въздух. Зашийте отвора на шкембето и го покрийте с разцепено и разгънато тънко черво да залепне плътно и не позволява достъп на въздух. Натрийте шкембето със сол, поставете го между дървен чатал и окачете да съхне 5 дена на студено, сухо и проветриво, но без въздушно течение място.

Свалете го и го поставете между две дъски. Поставете тежест върху горната дъска и оставете стареца на същото място да се пресова за 15 дена докато придобие плоска форма. Поставете го между дървен чатал и окачете да съхне на сухо, студено и проветриво, но без въздушно течение място.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Кулинария
5841
0

Сервира се с купичка охладен таратор Необходими продукти: 500 г набор за дроб сарма, 100 г ориз, 100 г. булгур, 50 г стафиди, връзка зелен лук, 200 г спанак или лапад, 150 г гъби, чаена лъжичка сол,

8802
0

Яйцата се пълнят със специална паста Необходими продукти: 2 къдрави салатки, половин чаша кисело мляко, 3 стръка пресен чесън, 3 супени лъжици растителна мазнина, 5 яйца, 50 г прясно масло,

23166
0

Продукти: 4 средно големи тиквички, 1 чаша сирене, 1 яйце разбито, 1 чаша настърган твърд кашкавал, 1 чаена лъжици брашно, 4 стръка зелен лук, нарязан на ситни кръгчета, 1 домат без семена,

47700
0

Необходими продукти: 500 г брашно 2 яйца ,1 ч. ч. кисело мляко, 1 ч. л. сол, 1/2 кубче мая, краве масло и сланина за намазване, сладко, мед и сирене за гарниране Начин на приготвяне: 1.

16758
0

Продукти за тестото: 1 кг брашно, 500 мл вода, 1 кафена лъжичка сол Продукти за плънката: 300 г кисело зеле, 200 г ориз, 300 мл олио, 500 мл вода, 1/2 чаена лъжичка черен пипер,

Още от Фермер
189
0

Котката - с нея се създават специални емоционални взаимоотношения - особено характерно е за жените. Ако нещо ви боли, то котката задължително ще се опита да легне на болното място, за да ви излекува.

1260
0

ас. д-р Мирослав Симеонов Земеделски Институт, гр. Стара Загора Възрастта, на която се отбиват агнетата у нас, варира от 45 до 60 дневна възраст. В последните няколко години започна да се прилага

459
0

През март започва вредната дейност на редица вредители: листозаивачки, листни въшки, молци, хоботниците и др. При плътност надвишаваща икономическия праг на вредност е необходимо пръскане с подходящ

243
0

Успех на немската генетика през 2016! Непрекъснато развъдните организации в говедовъдството в Европа публикуват резултатите от работата си през 2016 год., информира на сайта си говедовъд.

4095
0

Каланхоето не понася високите температури - развива се най-добре при температура около 12 С. За да не загуби декоративната си стойност и през следващата година растението да цъфти обилно,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Преди новия отоплителен сезон обаче можело да има поевтиняване Пролетно увеличение на енергийните цени по цялата верига донесе поскъпването на природния газ с 29,7% от 1 април. В Комисията за енергийно и водно регулиране във вторник на открито заседание бе обсъждано предстоящото поскъпване на синьото гориво.

Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол на България Пламен Константинов ще започне на 8 май подготовка за световната лига със състезателите, които са приключили клубните си ангажименти. Седмица по-късно тимът се мести във Варна. В морската ни столица ще бъде вторият турнир от лигата - 9 - 11 юни.

Това става ясно от профилите на “Алфа рисърч” на избирателите. 12% от вота на 18-30-годишните - за ДПС, 8 на сто - за “Обединени патриоти” Как гласуваха на парламентарните избори в неделя младите хора? Този анализ е интересен, защото става дума за поколението, което в по-дългосрочна перспектива ще издига и сваля правителства и ще носи възход и

Отговор:Не откриваме регистрирани продукти. Срещу хоботника може да се използват: нуреле Д - 0,08%, децис 2,5 ЕК - 0,04%, вазтак нов 100 ЕК - 0,02% и др. Срещу мъхнатия бръмбар: нуреле Д - 0.06%, вазтак нов -...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.