Колко ще ви струва това - най-ценните съвети дава нашият консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов

Студовете през месец януари са много благоприятни за избистрянето и стабилизирането на виното от солите на винената киселина /тартарати/.

След като се направи отделяне на виното от тези утайки, бистрото вино може да се бутилира.

Независимо, че напитката е бистра, преди наливането ѝ в бутилки е добре да се филтрира

Затова е радостно, че все повече производители на домашно вино вече си купуват филтри.

Останалите да знаят, че в почти всички райони на България има специализирани фирми, които продават малки филтри с помпа които са с размер на плочите 20х20 или 20х10 сантиметра и са на цена около 400 лв.

Филтрираното вино преди да се бутилира е добре да се сулфитира

Стопаните знаят, че това се прави като сигурна гаранция против окисление или други микробиологични процеси.

Съвет:

За бялото вино суфитирането е по-важно, защото запазва цвета му от пожълтяване или покафеняване.

Препоръчителните дози са от 50 до 60 мл на 100 литра вино 6%-ова серниста киселина.

Тя се продава в специализираните магазини в опаковки от 200 до 500 мл и струва 1 до 2 лева.

Набавете си нови бутилки

Старите, които не са добре измити, може да причинят зараза

Бутилирането на виното може да се извърши в бутилки, с които разполагате - стъклени или пластмасови. Най-добре е да си купите нови, защото старите бутилки, които не са добре измити, може да причинят зараза.

Стъклените бутилки се затварят с тапи или кроненкоркови запушалки.

В магазините от веригата "Златната бъчва" се продават устройства за затапване на цена от 9 до 200 лева както и устройства за поставяне на кроненкоркови запушалки на цена от 8 до 50 лв. 

Когато използвате пластмасови бутилки ги пълнете, като оставите празно място около 20 мл.

Преди да завиете капачката, леко притиснете бутилката, за да не остане в нея въздух и при затопляне на виното да има възможност да се разширява.

Бутилките е добре да се съхраняват хоризонтално заредени в стелажи защото така няма да поемат въздух. При съхранението им трябва помещението да е без пряка слънчева светлина и да притежа температура до 20 градуса.

Съвет: затворените с тапа стъклени бутилки могат да се парафинират.

При съхранение в продължение на години трябва да се знае, че бялото вино може да се съхранява от 1 до 3 години докато червеното - в зависимост от плътността на виното и алкохолното съдържание - може да се съхранява 10 до 20 и повече години.