Време e за бутилиране на виното

11 февруари 2017
В лозята
0
36450
1 2
 

Колко ще ви струва това - най-ценните съвети дава нашият консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов

Студовете през месец януари са много благоприятни за избистрянето и стабилизирането на виното от солите на винената киселина /тартарати/.

След като се направи отделяне на виното от тези утайки, бистрото вино може да се бутилира.

Независимо, че напитката е бистра, преди наливането ѝ в бутилки е добре да се филтрира

Затова е радостно, че все повече производители на домашно вино вече си купуват филтри.

Останалите да знаят, че в почти всички райони на България има специализирани фирми, които продават малки филтри с помпа които са с размер на плочите 20х20 или 20х10 сантиметра и са на цена около 400 лв.

Филтрираното вино преди да се бутилира е добре да се сулфитира

Стопаните знаят, че това се прави като сигурна гаранция против окисление или други микробиологични процеси.

Съвет:

За бялото вино суфитирането е по-важно, защото запазва цвета му от пожълтяване или покафеняване.

Препоръчителните дози са от 50 до 60 мл на 100 литра вино 6%-ова серниста киселина.

Тя се продава в специализираните магазини в опаковки от 200 до 500 мл и струва 1 до 2 лева.

Набавете си нови бутилки

Старите, които не са добре измити, може да причинят зараза

Бутилирането на виното може да се извърши в бутилки, с които разполагате - стъклени или пластмасови. Най-добре е да си купите нови, защото старите бутилки, които не са добре измити, може да причинят зараза.

Стъклените бутилки се затварят с тапи или кроненкоркови запушалки.

В магазините от веригата "Златната бъчва" се продават устройства за затапване на цена от 9 до 200 лева както и устройства за поставяне на кроненкоркови запушалки на цена от 8 до 50 лв. 

Когато използвате пластмасови бутилки ги пълнете, като оставите празно място около 20 мл.

Преди да завиете капачката, леко притиснете бутилката, за да не остане в нея въздух и при затопляне на виното да има възможност да се разширява.

Бутилките е добре да се съхраняват хоризонтално заредени в стелажи защото така няма да поемат въздух. При съхранението им трябва помещението да е без пряка слънчева светлина и да притежа температура до 20 градуса.

Съвет: затворените с тапа стъклени бутилки могат да се парафинират.

При съхранение в продължение на години трябва да се знае, че бялото вино може да се съхранява от 1 до 3 години докато червеното - в зависимост от плътността на виното и алкохолното съдържание - може да се съхранява 10 до 20 и повече години.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
20781
0

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

8073
0

Читателят Георги Георгиев от Чирпан ни зададе въпроса има ли средства за опазване на лозята от "червен огън", както повечето лозари наричат заболяването Червен Бренер.

15399
0

Маната се обуздава, ако се атакува навреме Дукена Жолева агрометеоролог През май при лозата започва борбата срещу икономически най-важните гъбни болести - мана и оидиум.

36837
0

* Навреме трябва да се унищожат ранните плевели, за да не застрашават растежа Чрез пролетни обработки на почвата в лозята се унищожават ранните пролетни плевели и се подобрява аерацията на почвата.

16731
0

Те помагат срещу мана, когато се редуват различните групи активни вещества в тях Орвего, Акробат Р, Акробат Плюс и Полирам - това са рз препарати, за които питат любители лозари.

Още от Фермер
1305
0

Сравнението е лесно по отношение на рецепторите на другите насекоми -  едва 62 при плодни мухи и 79 в комари. Има и още изненади в полза на пчелите: * Техните изключителни обонятелни способности

2340
0

Почти е невъзможно да се отговори на този въпрос с някаква точност, поради липса на данни и различия в съществуващите данни, пише Лан Слъдър, пчелар любител, информира quora.com.

9144
0

Причините за етиолирането, т.е. растенията стават тънки, светлозелено оцветени и много нежни - могат да са различни. Най-добре е превантивно да вземете мерки и да не допуснете растенията да

603
0

България отново е осъдена от Европейската комисия (ЕК) за неспазване на екологичното законодателство на Съюза. Този път присъдата касае важни природни местообитания в Рила,

1782
0

В бъдеще ще се разчита все повече на биологични, екологични, биодинамични технологии Гергана Младенова От векове хората обработват почвата по един или друг начин, за да се изхранват с плодовете й.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Живата вода на България” ще проверява знанията по български на децата от V до VII клас Превод на текст, пълен с чуждици, и транслитерация на друг с латински букви ще са част от задачите на ново състезание по български език за ученици от V до VII клас. То се организира от гражданско сдружение “Живата вода на България”,

Димитър Бербатов обяви на феновете си, че могат да гледат първата му роля във филм в кината от 11 май. "Башар Рахал и Бойко Кръстанов, знаете кой е най-добре изглеждащият мъж на снимката", каза Бербатов с намигване към другите двама актьори участващи в "Революция Х". Голямата футболна звезда Бербатов влиза в ролята на мутра за актьорския си дебют

- Общото събрание на БАН разпределило субсидията 16:1 за публикации и не останали пари за приложна наука - Ще искат от правителството отделен бюджет като всяка национална хидрометеорологична служба по света Времето през почивните дни ще е топло и слънчево, но около Гергьовден се очакват дъждове. (Виж още какви температури ни очакват по празниците

Отговор:Карамфилът е многогодишно студоустойчиво растение. Нискостъблените сортове могат да се отглеждат целогодишно и нямат период на покой. Дори затрупани под снега листата се запазват свежи и зелени, а...
youtube video
Към галерията с видеа