От миналата година пилотите от малкото местно летище "Орловка" в Тверска област в Русия имат необикновен храненик - кафявото мече Мансур. Намират мечето на самолетната писта, свито на кравай и треперейки от рева на машините и криейки трогателно нослето си с лапа. Пилотите прибират мечето и го кръщават Мансур (на алтайски диалект значи мечок) Орловски (по името на летището).

Мансур веднага се превръща в център на внимание: прегръщат го, чешат го зад ушичките. Хъскито на един от пилотите пък му става най-близкия приятел.
А един от пилотите изчита куп книги  на тема как да отгледате мечка в плен. И най-вече с какво да се храни.

Мансур се превръща в нещо средно между дете и кученце. Нямало как просто да го пуснат в гората - веднага щяло да загине от глад. После станало късно - мечето свикнало с хората и загубило основните си инстинкти.

Пилотите не успели и да "уредят" на Мансур и в природен парк. Пристигнали някакви чиновници, сложили Мансур в ръждясала клетка и го откарали. И тъй като пилотите се разбрали да навестяват Мансур, решили да проверят дали техния храненик е добре. Оказало се, че че вместо в природен парк Мансур щели да го използват за...обучение на ловни кучета! Открили го чрез ловен сайт. И веднага тръгнали да го спасяват. Открили го в клетката - дерял с нокти по нея и отчаяно ревял. Когато отворили клетката, Мансур веднага се хвърлил в ръцете на лобимите си хора. Пилотите го нахранили и дори го завели да се изкъпе в близокото езерце.

През целия път щастливото мече седяло опряло нос в прозореца на пикапа и очаровано гледало пътя и летящите край него коли.

Като стигнали летището, Мансур радостно извикал и се затичал към къщичката си. След това като в приказката за трите мечки подушил паничките си и леглото си.
Пилотите направили общо събрание и единодушно решили, че Мансур остава да живее в "Орловка".

Консултирали се със специалисти от Московския зоопарк как да осигурят на Мансур възможно най-добрите условия на живот. Получили и инструкции за безопасно общуване с попорасналото мече. Направили му волиера - с площ от 5 дка, където Мансур свободно тича и играе. А за зимата пилотите трябвало да осигурят на Мансур уютна топла бърлога, където да изкара зимния си сън. Къщата трябвало да е достатъчно голяма и да е мобилна. Спрели се на морски метален контейнер, но той бил доста скъп. Затова започнали да събират пари. Направили на Мансур и страница във Facebook и написали, че се нуждае от нов дом. Приятелите на Мансур също започнали да изпращат пари и средствата били осигурени.

Купили контейнера, но имало още доста работа. Пилотите се справили с всичко успешно, така че постепенно къщата ставала все по-уютна.

Отначало Мансур не разбирал какво става, но когато пристигнал контейнерът, внимателно го подушил, огледал и...одобрил - влязъл вътре. И останал доволен. Миризмата на прясно дърво, с което било облицована къщата, го привличала.
Напълнили спалнята на Мансур със сухо сено - на височина 1,5 м от пода, така че да му е топло. Така Мансур ще спи сладко чак до пролетта.