Какви са ползите за домашните птици при използването на:

Царевица

Тя е лидер сред културите, използвани като фураж. Царевицата съдържа много малък процент на мазнини (около 2-3%). Предпочитание трябва да се даде на жълтите сортове с най-високо съдържание на каротин, който е от съществено значение за синтеза на витамин А.

Съдържанието на протеин в царевицата е около 10%

Количества на изхранване - царевицата може да бъде до половината от общия фураж.

За младите птици този процент трябва да бъде 10% по-малко.

Пшеницата 

е с най-висока енергийна стойност. За хранене на птици и животни се използват фуражните сортове. По съдържание на протеин (около 14%) тя превъзхожда царевицата. Съдържа и витамините В и Е.

За хранене на домашните птици е подходящо и пълнозърнестотобрашно от пшеница

То обикновено се смесва с други храни и се изхранва като мокра каша-мешанка.

Важно е да се знае, че количеството на брашното не трябва да надвишава една трета от общото тегло на храната. И още: брашното не бива да е много ситно смляно защото има опасност да блокира носните отвори птиците, разположени на човката.