Оказва се, че кучетата не само обичат да слушат музика, но имат и свои жанрови предпочитания. Изследователи от Университета в Глазгоу и от шотландския клон на Международната организация за защита на животните - SPCA, установяват, че кучетата са по-щастливи, ако слушат реге и софт рок. Данните от изследването им са публикувани в научното списание Physiology and Behavior.
Експериментите са правени в приют за бездомни кучета в шотландския град Дъмбъртън. На живеещите там кучета пускали различна музика - от поп до класическа, и реакциите им били изучавани. Оказало се, че кучетата прекарват значително повече време в легнало положение и значително по-малко време изправени, когато слушат музика, независимо от жанра.
Въз основа на кучешкия пулс било установено, че тези животни изпитват най-много положителни емоции, като слушат реге и софт рок.
Авторите на изследването се надяват, че тяхното откритие, ще позволи да се подобрят условията в кучешките приюти.
В бъдеще всеки шотландски приют ще може да предложи на своите четириноги обитатели кучешки плейлист, обяснява Гили Мендес от Международната организация за защита на животните.
От откритието могат да се възползват всички собственици на кучета.