Честа причина за злополуките в селското стопанство е, че се използва подвижна земеделска техника, като трактори, ремаркета и комбайни, която е с липсващи или неизправни системи за контрол и сигнализация. Това е нарушение с нормите за безопасност при работа. Не се вземат и мерки за обезопасяване на използваните електрожени, подвижни електрически съоръжения и инструменти, коментират от Инспекцията по труда.

Освен това, не се осигурява електротехнически персонал с необходимата квалификационна група по електробезопасност, като се допускат механизатори без съответната правоспособност.

Какви са правилата, които трябва задължително да се спазват?

Селското стопанство винаги е било един от най-рисковите отрасли от гледна точка на безопасността. Извършваните дейности включват и работа с или около селскостопански трактори. В наши дни тези машини са много по-безопасни, отколкото в миналото, но някои рискове никога не могат да бъдат премахнати изцяло, особено когато не се спазват правилата и мерките за безопасност. Селскостопанските трактори са безопасни, когато при използването им по предназначение не представляват опасност за хората, домашните животни, околната среда и вещите. При спряно положение и при работни условия устойчивостта им трябва да бъде гарантирана. След спиране на работа тракторите следва да запазват устойчивото си положение и да осигуряват безопасността на оператора в случай на самопроизволно разединяване на отделни възли и детайли. Всички точки за смазване, регулиране и контрол, обслужвани ежедневно, трябва да са лесно достъпни. Привеждането на тракторите от работно в транспортно положение и обратно не трябва да бъде източник на опасност и да изисква физически усилия по-големи от 200N. Всички рискове, свързани с тракторите, трябва да бъдат идентифицирани, управлявани и отстранявани или свеждани до възможно най-ниско ниво.

Преди пускане в експлоатация селскостопанските трактори се проверяват за безопасност при движение и работа като операторите и обслужващите технически лица трябва да се запознаят с инструкциите за експлоатация, включващи и всички необходими данни за безопасно използване. Не се позволява промяна в конструкцията на тракторите без разрешение на производителя, а ако се наложи такава, машината се подлага на изпитване от оторизирана изпитвателна лаборатория. Не е разрешено извършването на заварки, огъвания, изправяния и всякакви други промени и ремонти по защитната конструкция на кабината. Селскостопанските трактори трябва да отговарят на изискванията на специализираните нормативни актове за безопасно движение по пътищата. Те трябва да бъдат съоръжени с подходящи светлини, както и със звуков и светлинен предупредителен сигнал.

Всички органи за управление или регулиране е необходимо да бъдат обозначени по подходящ начин, който да съдържа необходимата информация за неизвършване на погрешни действия. Твърдите и гъвкавите тръбопроводи, пренасящи течности, трябва да бъдат здраво закрепени и защитени от външни въздействия. Тракторите следва да работят така, че газовете, прахa, изпаренията и други отпадъчни продукти, създавани от тях, както и излъчваният шум и генерираните вибрации, да бъдат намалени до минимум. Димоотводните тръби на двигателите на тракторите трябва да са снабдени с искрогасители и шумозаглушители.

Рискове, свързани със селскостопанските трактори

Селскостопанските трактори пораждат многобройни и значителни рискове. Ще разгледаме най-сериозните от тях. Възможно е да възникне странично преобръщане, ако тракторът се управлява по стръмен хълмист терен или е много близо до крайпътна канавка или насип, особено ако предната кофа на машината е вдигната твърде високо. Това може да се случи и когато се правят резки завои при движение с несъобразена скорост.

Тракторът може да се преобърне назад, ако е затънал в кал или сняг, което възпрепятства въртенето на задните колела, или когато съединителят се отпусне твърде бързо при ниска предавка на трансмисията и същевременно високи обороти на двигателя, или когато товарът е твърде тежък. Падане от трактора може да стане в резултат на неправилни монтажни или демонтажни работи или ако се возят хора в или върху трактори, които не са предназначени за такава употреба.

Друг риск е този от прегазване на оператора или други хора, които се возят и могат да паднат от степенките, кабината или теглителния прът. Такива злополуки могат да се случат и при движение на трактора назад за прикачване на друга селскостопанска техника или при стартиране на двигателя от оператора, когато той не е седнал на седалката и се намира извън кабината. При движение назад е възможно и заклещване на хора между трактора и друг обект, например прикачно оборудване.

Задължения и изисквания на механизаторите

Трактористите трябва да притежават валидно свидетелство за управление на трактори, да бъдат обучени и да са запознати с потенциалните рискове и с действията за предотвратяване на трудови злополуки и начините за оказване на долекарска помощ. Те са длъжни да се грижат както за своята безопасност, така и за безопасността на околните. Преди първоначално започване на работа операторите трябва да са се запознали с Наръчника за оператора от производителя на трактора, и с инструкциите за безопасна работа. Също така, механизаторите трябва да извършват съответните проверки на машината и да прегледат маршрута на трактора за препятствия, дупки, наклони, канавки и др. и да отстранят предметите, пречещи на движението. Операторите трябва да работят само с изправна техника, съоръжения и инструменти, а при неизправност да информират незабавно прекия си ръководител. Също така, те трябва да ползват предоставените им лични предпазни средства и работно облекло, съгласно тяхното предназначение.

Целият текст - във в. "Български фермер" от 9-15 февруари