Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

След студеното време в началото на февруари, в средата на първото десетдневие настъпи съществено повишение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. В по-голямата част от страната стойностите на максималните температури достигнаха до 10-12 градуса, а на места - до 16-18 градуса (Враца - 16, Ловеч - 16, Велико Търново - 18, Благоевград - 17, Сандански - 17). Наднормените температури и падналите валежи от дъжд, на места в Западна България над 15-20 л/кв.м (София - 18 л/кв.м, Благоевград - 28 л/кв.м, Сандански - 22 л/кв.м), стопиха защитната снежната покривка на есенните посеви. Вследствие подобрените температурни услови зимните житни култури в част от източните и южните райони преминаха от дълбок в относителен покой.

След високите за сезона температури, в началото на следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. Прогнозираното застудяване ще възпрепятства нежеланото, преждевременно възобновяване на вегетационните процеси при есенните посеви и те ще запазят състояние на покой.

В началото на второто десетдневие на месеца се очаква съществено понижение на температурите, но без критични минимални стойности за зимуващите земеделски култури. В районите без снежна покривка прогнозираните отрицателни средноденонощни температури ще бъдат предпоставка за образуване на ледена кора над преовлажнения повърхностен почвен слой, изтегляне на посевите и механични повреди по растенията.

През повечето дни от периода прогнозираното студено време, на места с превалявания от сняг, ще възпрепятства провеждането на резитбите в лозовите и овощните масиви. Следващия период е подходящ срок за сеитбата на пипер и патладжан в култивационните съоръжения за отглеждане на разсад предназначен за ранно полско производство на тези зеленчукови култури. Сеитбената норма на площ 1 кв. м за пипера е 15-18 г, а за патладжана - 6-8 г. Важно значение за производството на здрав и качествен разсад е използването на добре обеззаразени семена и почвена смес.