Не бива да се оставя всяка държава да взима самостоятелно решение за тяхното ползване, категоричен е пчеларят Димитър Станчев

Жени Владинова

- Митко, изтече 2-годишният мораториум на ЕК върху употребата на опасни за пчелите пестициди. На теория забраната е в сила до вземането на друго решение, но на практика през 2017 г. ЕК позволява на всяка държава-членка сама да реши дали да използва селскостопанска продукция с неоникотиноидните пестициди, които вредят на пчелите и на останалите опрашители. Не закъснява ли държавата ни с решението си още повече че наближава пролетта, когато стартира пчеларската година?

- Първо да кажем, че тези неоникотиноидни пестициди са вредни както за пчелите и опрашителите, така и за хората, защото те попадат в нашата храна. Поради тази причина смятам, че забраната не би трябвало да има срок, както и да се оставя всяка държава да взима самостоятелно решение за тяхното ползване. Относно забавянето на решението на нашата държава за или против ползването им, смятам че, първо няма адекватен контрол над използването на пестицидите, над контрабандния внос на тези препарати както и правилното им използване. На база на всичко това, да, закъсняло е решението на държавата.

- Европейската агенция за безопасност на храните издаде препоръка за окончателна забрана на два конкретни особено вредни химикала, които също са неоникотиноидни пестициди. Мораториум обаче все още няма на този етап заради силния натиск на корпорациите. Какво е мнението ти по проблема?

- Щом като Европейската агенция по безопасност на храните и ЕК не могат да се преборят с натиска на големите корпорации, как тогава една България да се пребори с този натиск? Проблемът е на доста по-високо ниво. И затова, ако има реално работеща Национална пчеларска организация, бихме могли да се обединим с европейските си колеги и да защитим интересите си. Защото нашите интереси се припокриват с интересите на цялото общество. Нека не забравяме, че здрави пчели = здрава екосистема = здрави хора. Така че всичко е свързано.

- Ще излязат ли пчеларските съюзи с официална позиция?

- Не, защото няма адекватно работещ Национален пчеларски съюз.

- Кои са другите проблеми в пчеларския сектор? Може би най-сериозните са поради изключително суровата зима. Има ли във вашия район масово измиране на пчели поради измръзване?

- Според мен зимата беше хубава - такава, каквато трябва да бъде

При правилно зазимени семейства би следвало да няма големи загуби. А и все още не е приключила зимата, за да се отчете крайният резултат.

- Митко, а ти самият как разви и с какво надгради пчеларската си дейност в последните 2 години. Имам предвид след 2015 г., когато получи приза "Най-добър фермер-пчелар" за 2014 г. в Бургаска област?

- След награждаването ми смятам, че успях да постигна още много от поставените тогава цели, а имам и нови. Като начало към момента стопанството ми е с два пъти повече кошери - над 800 броя пчелни семейства в 10 различни пчелина

из красивата и дива Странджа планина. Ориентирам се към биологично отглеждане на пчелните семейства, което допълнително повишава стойността на продуктите, които добиваме.

През лятото на 2015 г. успях да реализирам и проект по 121 мярка от ПРСР 2007-2013 г. , който беше започнат още през 2012 г. С него оборудвах цех за добив и преработка на мед на европейско ниво

С машините, които подбрах, се повишават както добивът (поради качеството на работа на машините), така и капацитетът на работа. Подобрява се и качеството на меда, който се добива, понеже в процеса на добиването и преработката на меда той няма пряк досег с човешка ръка. По този начин елиминира попадане на спори и микроорганизми, отделяни от човешката кожа.

Другите машини по проекта помагат за обслужването на кошерите поради трудно достъпния терен до пчелините, а именно високо проходим джип, пчеларска платформа и минителескопичен челен товарач. Радвам се, че през 2015 г. бях поканен в Европейския парламент за седмицата на пчелата.

Там имах възможността заедно с мои колеги от страната и от Европа да обменим предложения и да ги представим пред работната група, отговаряща за законопроектите в Общността, свързани с пчеларството и защитата на пчелите от вредните препарати.

Последното, което успяхме да реализираме този декември заедно с жена ми Ралица, е отварянето на фирмен магазин за нашите продукти в Бургас където предлагаме богато разнообразие от висококачествени пчелен мед и пчелни продукти, които добиваме с толкова труд и упоритост. Желанието ни е повече хора да научат за ползата на пчелните продукти и меда, да им доставим качество на достъпна цена. Благодарение на многобройните кошери и различните местности, в които отглеждаме пчелните семейства, успяваме да добиваме различни по вид медове които отделяме в партиди. Всяка отделна партида бива изследвана по качествени показатели и поленов анализ. Сами разбирате, че за да докажеш качеството на меда си, първо трябва да имаш подходящи условия да го създадеш да бъде качествен. Или да са налице фактори като чиста природа, нови кошери, подходящо третиране, правилно отглеждане, модерни машини за добив и преработка на меда, правилно съхранение, изследвания и никакви компромиси.

- Участваш ли в пчеларски прояви и къде?

- Имахме участия на няколко изложения в България и фермерски пазари. Там видяхме интереса на хората към начина на представяне на продуктите ни, информацията, която им даваме за тях, и различните вкусове мед, които имаха възможност да дегустират.

Освен това се стараем да провокираме децата и родителите да се интересуват повече за живота на пчелите и меда. Затова и направихме конкурс за детска рисунка на тема "Цветята, Пчелите и Медът" в който се включиха деца от цялата страна. Гостувахме в едно от елитните частни училища за ранно детско развитие в Бургас. Малчуганите, преди да направят своите рисунки за конкурса, научиха интересни неща за това как медът стига от кошера на пчелите до нашата трапеза, видяха облеклото на пчеларя, кошера и похапнаха домашни меденки. Децата бяха очаровани от информацията и нямаха търпение да отворят бурканчетата с мед, които получиха в края на урока.

- Знам, че всичко правиш заедно със съпругата си Ралица, а тя е ангажирана с отглеждането на двете ви деца. Как се справяте?

- В личен план също се развиваме и следваме целите си - в очакване сме на трети наследник, който всеки момент ще се появи на бял свят. С него къщата ни ще е още по-пълна, по-светла и радостна. А заради това си струва цял ден да работиш, да мислиш как да се развиваш и същевременно да бъдеш полезен за семейството си и за обществото.

А по отношение на пчеларството отварянето на магазина смятам, че е една от крачките, които трябва да се направят, докато стигнем до по-големите цели.

Мечтата ми е нашият мед да стигне до магазини в големите европейски столици

Пред нас стоят още много цели и ще се радвам, ако след още две години отново ме попитате с какво се развихте от последната ни среща. И те да бъдат реализирани. Всяко начало е трудно, развитието е още по-трудно, но ако човек има поставени цели и задачи пред себе си и има куража да ги следва, то няма да се изгуби по пътя си. И рано или по-късно ще успее да ги реализира, дори ще има нови и нови мечти.

- Какви съвети би дал на свои колеги, които са с по-малко опит в пчеларството?

- Да не се отказват, да бъдат с поглед към новите технологии, да следят новите тенденции в развитието на пчеларството и по-малко да експериментират.

Това, което мога да добавя, е че трябва да се работи по обединяването на сектора понеже по този начин няма как да ни се решат проблемите в сектор пчеларство. Хубаво е да се търси подкрепа от общинските служби и областните дирекции по земеделие, които имат най-добрата информация на местно ниво относно състоянието на сектора. В Бургас имаме добре работеща Областна експертна комисия по животновъдство, която работи заедно с ОД "Земеделие". Зтаво и въпросите, които обсъждаме, и предложенията, които даваме, стигат до по-високо ниво. Идеята ми е, че обединяването трябва да започне от долу на горе, от малките пчеларски съюзи през общинските и областните до национално ниво.

Кой е Димитър Станчев

Той е 31 г., пчелар, собственик на пчеларска ферма "Странджа". Признава, че откакто се помни, страстта му са земята и животните. Винаги се е занимавал със земеделие, завършил е ветеринарна медицина, след това и аграрна икономика. Започва да се занимава с пчеларството още през 2009 г. с 40 стари кошера.

Пет години по-късно са 400 в шест пчелина - сега са вече 800 кошера. Практикува подвижно пчеларство на територията на три общини: Бургас, Созопол и Малко Търново. Обработва общо над 3 000 дка арендувана земя, от която 1500 дка пасища и ливади, 1300 дка рапица и 200 дка орна земя. В началото трупа опит от големи пчелари в страната ни, чете и доста чуждестранна информация за пчеларството. Сега вече има свои виждания за това как да отглежда пчелните семейства, прилага свои системи за добив на пчелен мед.

Във фермата си е внедрил иновационна технология за проследяване и контрол на пчелното семейство

Във всеки от пчелините имам по един контролен кошер с контролнa везнa, които следя дистанционно и само с SMS всекидневно отчита състоянието на пчелите, температурата, внесения мед и други данни.

Защо е в агробизнеса? Защото за мен е най-важният отрасъл, споделя Митко. Предизвикателство е да отгледаш нещо, съобразявайки се с природата, използвайки съвременните техники и технологии. И добавя: Защото в така променящия се свят, климат, модерни машини и толкова натрупан световен опит е много интересно да се развиваш и да съобразяваш всички тези фактори, за да постигнеш успех. А той те мотивира да продължиш с предизвикателството и да се чувстваш удовлетворен от работата си, категориче е младият пчелар.