Земеделието е една от най-древните професии на земята, но новите технологии ще разклатят доскорошните представи. Сега употребата на роботи във фермите е твърде скъпо, но цените бързо се понижават и съвсем скоро ще конкурират тези на човешката работна ръка. Роботи могат да извършват редица задачи, като резитба на лозя, беритба, полагане на мулч, засаждане на разсад и други.

Цените на много роботизирани системи бързо се понижават, а в същото време цените за наема на работна ръка се увеличава. Ситуацията допълнително се усложнява с засилващата се липса от опитни работници във фермите.

Някои големи ферми в САЩ, които отглеждат предимно царевица, вече използват автопилоти за управление на тракторите и комбайните. Разликата в цената при използването на автопилотните системи и наемането на работници ще бъде незначителна до 2020, твърди проучване на Лукс Рисърч.

В Япония разлика в разходите за роботи, които се използват за бране на ягоди, и човешка работна ръка на практика не същестува, ако самите роботи биват отдавани под наем между различните ферми. Интензивното физическо натоварване и фактът, че средната възраст на фермерите в Япония е над 70 години ще наклони везната в полза на роботите.
В Европа автоматизираните системи за плевене на някои зеленчукови култури  вече конкурират цената за човешки труд.

Пазарът за земеделски роботи ще стигне 73,9 милиарда щатски долара до 2024 г. от само 3 милиарда долара през 2015. Според компанията за проучвания – „Трактика“, най-голям ще е делът на тракторите с автопилотни системи, следван от дроновете.

Дроновете със специализирани камери се използват все повече в масовите посеви и големите животновъдни ферми. Едно от най-новите приложения е пръскането на растенията с пестициди, когато условията не позволяват на тракторите да го направят.

Източник: CNBC