Наричат го още женско щастие

Съществуват стайни растения, които се отглеждат практически във всеки дом. Но много цветари не знаят дори как се наричат те, а още по-малко - какви са правилните грижи за тези цветя. Именно такава е историята със спатифилума. Разпространено е мнението, че това растение носи женско щастие на своята стопанка.

Смята се, че ако на неомъжена девойка подарят спатифилум, в скоро време тя ще уреди личния си живот. А ако подарите цветето на омъжена жена, то тя скоро ще забременее. Затова и наричат това растение Женско щастие.

Родът на спатифилума обединява 45 вида многогодишни безстъблени растения с късо коренище. В естествени условия растението живее в тропическите части на Америка.

Спатифилумът обича влагата и честото опръскване, това трябва задължително да се помни. Абсолютно не понася течение.

През зимата иска ярка светлина, а през лятото - шарена сянка. За домашно отглеждане най-подходящ е спатифилум уолис. Това е колумбийски вид с мощни розетки от тънки и дребни листа.

Не си струва да изнасяте спатифилума в градината през лятото, освен ако не намерите много тъмно ъгълче. От слънцето растението може да получи неизлечими изгаряния.

Как да го изберем правилно

На първо място обърнете внимание на почвата

Тя не трябва да бъде нито прекалено суха, нито твърде мокра. Правилното е да е умерено влажна. След това внимателно огледайте за наличието по повърхността на почвата и по самото растение на различни вредители. Ако липсват напълно характерните петна - жълти, черни или кафяви, не вземайте това растение!

Първата и най-разпространена грешка, която правят цветарите любители след покупката - веднага преместват спатифилума в голяма и обемна саксия. А втората грешка е, че дълго се любуват на красивия цвят и едва след като той прецъфти, решават да пресаждат цветето. Това също е неправилно.

През първите две седмици просто наблюдавайте спатифилума. За целта го “паркирайте” на полусянка и го поливайте умерено с мека водичка. Преди поливане пъхнете половин пръст в саксията и ако почвата е суха, поливайте, а ако е влажна - не го правете.

По време на отоплителния сезон може да покриете радиатора с дебела мокра кърпа за баня. Влагата ще се изпарява и така леко ще повишите влажността в помещението.

А за спатифилума високата влажност е просто задължителна. Почти всички проблеми с това растение възникват поради прекомерно сух въздух.

През първите две седмици спатифилумът просто свиква и се адаптира към домашните условия. И едва тогава, след 2-3 седмици, пресаждаме растението.

Грижи в домашни условия

Пристъпваме към пресаждането

Важно е да освободите корените на растението от транспортната почва. Това е някакъв торф, в който абсолютно липсват питателни вещества. Внимателно разрохкайте почвената буца, като внимавате да не повредите белите корени.

Изберете саксия малко по-голяма от предишната. Женското щастие предпочита по-тесни съдове, така се чувства по-комфортно. На дъното поставете малко керамзит. Почвата да е хранителна и лека. Оптималната смес за спатифилума е листовка, градинска почва, торф, пясък в еднакво количество. От готовите подходящи са смеските за декоративно-цъфтящи растения.

Тъй като спатифилумът не обича огромни саксии, върнете го в същата или с 2 см по-голяма.

Грижи за растението

Има нужда от почивка през зимата

Женското щастие цъфти от февруари до октомври. Затова трябва да му осигурите период на покой, особено ако е престанало да цъфти. За целта поставете растението на светло и максимално прохладно място (около 14 С). Поливането е умерено. Периодът на покой продължава 2-3 седмици, максимум 4, тъй като растението изпада в стрес.

След това го врънете на перваза на прозореца и продължете с обичайните грижи.

Ако сте го забравили по някаква причина и цветчетата и листата на растението са клюмнали, не бързайте да се отчайвате. Спатифилумът много лесно се реанимира. Трябва основно да залеете почвата в саксията и в подложката с вода. Растението много бързо ще живне и ще ви радва с красотата си отново.

Необходимо ли е да торим

Препоръчително е да опръсквате спатифилумът с вода, в която са добавени минерални или органични вещества. Женското щастие поема хранителните вещества най-добре през листата си.

Като опръсквате спатифилума, внимавайте капките да не попадат върху белите листа, защото ще ги повредят.

Разможване и цъфтеж

Спатифилумът се размножава лесно от издънки. Внимателно ги отделяме заедно с корените и пресаждаме в малка саксия. Задължително е да е малка.

За да е подложен спатифилумът на възможно най-малко стрес, го опръскваме с вода и го завиваме с полиетилен за 2-3 дни. Готово.

За да цъфти добре растението трябва да му помогнете със стимулатори. Най-добре е да го подхранвате листно.

Един цвят се задържа около 2-3 седмици, след това постепенно позеленява, а накрая става кафяв. Задължително трябва да го отстраните - отрежето го дълбоко, за да се появи на негово място нов бял цвят.