Генетично модифицирана пшеница ще бъде засята тази пролет във Великобритания. Министерството на околната среда, храните и селските райони разреши на изледователския център Ротамстед, който е най-дълго съществуващият в областта на аграрните науки, да извърши опитите, пише Farmer’s Weekly.

Решението е следствие от успешно проведените оранжерийни опити през 2016. Използвани са гени от овсига, които са инкорпорирани в пролетна пшеница сорт Казенда. ГМО пшеницата е с по-ефективна фотосинтеза, което води до увеличение в добивите с до 40%. Учените обаче очакват по-нисък процент от опитите, които ще проведат на открито.
„Тези полски изпитвания са единствения начин да се прецени ефективността на подобно решение, което би довело до по-високи печалби за фермерите,“ казва Малкълм Холсфорд, ръководител на проекта.

Добивите от пшеница от конвенционалните сортове през последните години не отчитат задоволителен ръст. Това пробуди и страхове, че производството няма да успее да отговори на нуждите на все по-бързо увеличаващото се население.