Ваня Велинска гр. Банско

Истина е, че напоследък все повече родни фермери предпочитат да отглеждат сортове пшеница, които дават високи добиви и им осигуряват по-добри доходи. Това, разбира се, директно кореспондира с качеството. Едното е за сметка на другото.

В условията на свръхпроизводство на зърно и падащи цени, фермерите се насочват към по-ефективно производство. Цели се намаляване на себестойността на продукцията и реализиране на подобри печалби. Дали да се избере качество или количество обаче? Това всеки производител преценява индивидуално, най-често според пазара, който си е осигурил.

При по-големи количества зърно, предлагани на пазара, логично е първо да се търси по-качествената пшеница

На това залагат и от фирма Пиргос Агро, която от няколко години предлагат на българския пазар сортовете и хибридите на Института в Нови Сад.

Целта ни е да направим родното производство по-качествено, като предлагаме предимно хлебни сортове пшеница, коментира Димитър Милев, управител на Пиргос Агро.

Семената са изключително адаптирани за нашите условия на отглеждане, затова и много добре се приемат от фермерите ни.

Освен това, въпреки че повечето от сортовете ни пшеница са хлебни, от тях се получават много високи добиви. Така отговаряме на две изисквания на фермерите - и качество, и добивност.

За да отчете резултатите от полските опити, както и да представи портфолиото си за новия сезон, фирмата организира поредица от срещи за фермери от всички краища на страната. На срещите присъстваха и учени от Института в Нови Сад, които презентираха новите хибриди пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и соя. От тази година

фирмата ще внася и алтернативни култури

сред които лайка, мента, копър, невен, технически коноп. Освен това ще предлага и с биопродукти, които са иновативни за българския пазар.

Фирма Пиргос Агро търгува със семена от сръбския институт от 2011 г. За този период продажбата на семена от царевица и слънчоглед заемат не много голям пазарен дял, но за сметка на това се представят отлично при пшеницата и ечемика.

За това говорят и резултатите от опитните полета през миналата година. В подкрепа на това са и получените резултати. А ето и някои от тях в полето на Светла Стоянова - Хелга, Горна Митрополия: пшеница NS40S - 1027 кг/дка, Панония - 1009 кг/дка, Ренесанс - 1064 кг/дка , Футура - 1070 кг/дка, Илина - 910 кг/дка, Одисей - 99 кг/дка. При ечемика: Амазон - 1104 кг/дка, Фантазия - 1016 кг/дка.

Подобни резултати са получени и в други опитни участъци на полетата на фермерите в различни райони на страната.

За да се постигнат такива резултати от голямо значение е не само сортът, разяснява проф. д-р Сръбислав Денчич, ръководител катедра "Житни култури" в Нови Сад. Опредящи фактори за високи добиви и качествено зърно са агротехниката и климатичните условия за периода.

Акцентите в агротехниката са торенето и растителната защита които позволяват да се развие потенциала на дадения сорт. От института дават следното разяснение. За получаване на 100 кг/дка зърно и биомаса трябва да се внесат: 2.5-3 кг/дка N, 1-1.3 кг/дка P2O5, 1.8-2.2 кг/дка K2O, за 800 кг/дка: 20-24 кг/дка N, 8-9.6 кг/дка P2O5, 14.4-17.6 кг/дка K2O, за формиране на добив от 1000 кг/дка са необходими: 25-30 кг/дка N, 10-12 кг/дка P2O5, 18-22 кг/дка K2O. Нормите при ечемика са с 25% по-ниски, разясняват специалистите.

Разбира се, торенето започва с предсеитбено внасяне на част от торовете.

През януари препоръките са, да се направи анализ на почвата за да се прецени достъпния азот за растенията. Пролетното подхранване с азот е препоръчително да се направи във фазите братене и вретенене, а във фазите флагов лист и изкласяване - да се внесат листни торове, съдържащи микроелементите желязо, цинк магнезий, бор, мед, манган, които влияят на добива и повишават качеството на зърното.

Препоръката на специалистите е да не се чака посевите да проявят недостиг на даден елемент, както често се случва, а да се внасят превантивно.

Другият фактор, който предопределя качествената реколта, е растителната защита. За съжаление, и пшеницата, и ечемикът се нападат от много болести в различни етапи от развитието на растенията

Затова, за да се опазят посевите, мониторингът, както и вземането на навременни мерки, е от решаващо значение.

Защитата започва още с някои агротехнически мерки чрез почвообработки, продължава с обеззаразяване на семената, а след това с третиране на растенията по време на вегетацията им. По препоръка на специалистите възможните третирания са: първо във фази начало на вретенене - 1-2-и възел, второ - поява на флагов лист, трето - по време на цъфтеж.

Разбира се, препоръчително е сроковете на сеитба за различните райони на страната да се спазват, както и да се избират сортове, които са най-подходящи за тях.