Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН
През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от поднормени температури, които ще поддържат в дълбок покой есенните посеви. През последната седмица от януари отново се прогнозират критични минимални температури за част от земеделските култури, от порядъка на -15- -20 градуса. В повечето райони на страната зимните житни култури и зимната рапица ще останат защитени от образувалата се дебела (над 25-30 см), трайна, снежна покривка. Изключения ще се наблюдават на отделни места в Югоизточна България, където снежната покривка е незначителна или липсва такава. В тези райони се очакват в различна степен повреди от измръзване и изтегляне на посевите. По-сериозни повреди се прогнозират при рапицата, която не успя на формира листна розетка през есенната си вегетация и при небратилите зимни житни култури.
Условия за повреди от измръзване се очакват при лозите, особено при десертните сортове. През януари в много райони на страната са регистрирани критични стойности за лозите - под -17-18 градуса (Видин - -20 градуса, Кнежа - -23 градуса, София - -17 градуса, Драгоман - -21 градуса, Кюстендил - -26 градуса, Благоевград - -19 градуса, Казанлък - -17 градуса, Пазарджик - -19 градуса, Чирпан - -17 градуса, Елхово - -17 градуса, Стара Загора - -19 градуса). Чувствителни на измръзване са сортовете Болгар, Супер ран Болгар, Кардинал, Димят, Тамянка, Султанина, Брестовица и др.. Със средна студоустойчивост са сортовете Царица на лозята, Мавруд, Мерло, Хамбурски мискет и др. По-слабо уязвими от ниските отрицателни температури, с добра и много добра студоустойчивост, са сортовете Памид, Мискет отонел, Каберне совиньон, Алиготе, Ркацители и др.
На места в западните райони, в Кюстендилския регион, където бяха отчетени най-ниските отрицателни температури, под -26 градуса, се очакват повреди от измръзване и при някои костилкови овощни видове - череша, слива и др. Методиките, по които се определят повредите от измръзване по зимните житни култури, рапицата, лозите и овошките, изискват технологично време (6-7дни).
В края на месеца агростанциите при НИМХ-БАН ще разполагат с информация за евентуалните повреди от измръзване. При овощните култури и лозите тази информация ще бъде от важно значение при определяне на подхода при провеждане на предстоящите резитби.
Коментари