Променящите се климатични условия през последните години са сериозно предизвикателство пред земеделското производство. Те обаче провокират и фирмите, производители на семена да променят селекционните си програми. Вече са факт и новите генетични линии, чиито хибриди отговарят на климатичните предизвикателства.

Носим изключителна отговорност пред вас, фермерите, тъй като трябва да се съобразим с изискванията ви, каза Иван Костадинов, продуктов мениджър на фирма Пионер, пред фермери от Южна България. Особено в този район, където условията понякога са доста тежки. Пионер работи в тази насока, за да може да ви предложим хибриди, които са много добре адаптирани за почвено-климатичните условия тук.

Естествено е фермерите да се стремят към високи добиви, за да си подсигурят и по-добри приходи. В съвременните условия обаче това не е достатъчно. Изисквания има и към това как хибридите се представят при различни климатични условия, т.е. да дават устойчиви добиви не само в подходящи години, но и при по-сухи условия, каквито напоследък често наблюдаваме.

Повече четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 26 януари.