Не само че се отразява негативно на метаболизма ни, но прекаленото време, прекарано в седеж, ни състарява по-бързо, предаде The Independent.

Ново изследване откри, че стоенето за повече от 10 часа на ден, без някакъв вид упражнения, може да предизвика преждевременно остаряване на човешките клетки. Учени от Калифорнийския университет са подложили на тест около 1 500 жени на възраст между 64 и 95 години.

Резултатите показват, че дами, които прекарват по повече от 10 часа на ден в седеж, без да упражняват от умерени до тежки натоварвания, от биологична гледна точка са с 8 години по-възрастни от по-активните.

Жените с биологично по-стари клетки имат и по-къси теломери, които се откриват в края на ДНК веригите и подпомагат предпазването на хромозомите от влошаване. Скъсяването на теломерите се асоциира със сърдечно-съдови заболявания, диабет и множество разновидности на рак.

Начинът ни на живот също може да допринесе за намаляването на дължината на тези хромозомни окончания. Пушенето и затлъстяването оказват подобно влияние на теломерите и също ги скъсяват.

Жени, на които им се налага да стоят седнали дълго време, могат да избегнат този проблем, ако практикуват упражнения поне 30 минути на ден. Прекаленият период от ежедневието, прекаран в седеж, е свързан с наднорменото тегло и затлъстяването, някои видове диабет и туморни заболявания, както и по-ранна смърт.

Забавянето на метаболизма може да засегне човешката способност за регулиране на кръвната захар и налягане. Специалистите препоръчват поне 150 часа седмично, прекарани в тренировки, за да се компенсира времето, през което гледаме телевизия, стоим пред компютъра или просто пътуваме.

Превод и редакция: Зорница Йосифова