До момента в Добричка област е регистриран само един случай на инфлуенца по диви птици в община Каварна, за което се проведе и спешно заседание на общинската епизоотична комисия в Каварна, информира секретарят на областната комисия и директор на Регионалната агенция по безопасност на храните в Добрич д-р Розалина Брайкова.

Тя увери, че непрекъснато се следи ситуацията и до момента няма потвърдени други случаи на умрели от инфлуенца диви птици. "Към момента нямаме притеснения за разпространение на заболяването сред домашните птици. В Каварна са набелязани конкретни мерки и се следи за тяхното спазване, като до голяма степен ни помага и времето - температурите са твърде ниски навън" - добави д-р Брайкова. Тя съобщи, че взетата проба от умряла дива гъска в района на каварненското село Топола не е дала положителен резултат за инфлуенца. В събота е бил направен обход в района на Шабленското и Дуранкулашкото езера, като по преценка в момента на огледите се вземат проби.

Д-р Брайкова добави, че се чакат резултати от проби на мъртви птици в района на община Шабла, взети в средата на тази седмица. До момента нямаме подадени сигнали от стопански дворове - обяви тя.