В края на 2016 г. Рангел Матански, съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България, заминава за САЩ като един от участниците в обучителната програма "Лидери в земеделието", организирана и финансирана от Фондация "Америка за България". Обучението се провежда в щатите Ню Мексико и Тексас и се състои от лекционна и практическа част, с посещение на обекти, свързани с цялостния процес по производство, преработка, логистика, финансиране, браншова дейност и коопериране в производството на краве мляко.

Всяка сутрин българските говедовъди първо слушат лекции, изнасяни от специалисти с доказан опит и знания (практици или професори от елитни американски университети), след което следва практическо занятие с посещение на подходящ обект и представяне на добри практики.

Основните теми, разгледани в производствената част, са хранене, технологии на отглеждане, здравен статус, мастити, методи и начини за постигане на максимална млечност, причини за загуба на тегло и млечност след раждане и др. За всеки посочен проблем се представя и потенциално решение.

Рангел Матански споделя, че той най-много се е впечатлил от факта, че цялата верига - от производството на фуражи до произведеното жълто сирене, през логистиката и финансирането, се осъществява от кооперативи, които са собственост на самите фермери. За тях остава единствено ангажиментът да произвеждат, като тази дейност също се подпомага.

По време на обучението българските говедовъди се запознават с почти всички аспекти от дейността на най-големия американски млечен кооператив - "Dairy Farmers of America". Активите му за 2014 г. са в размер на 3,404 млрд. долара. Членовете на кооператива отглеждат от 3 000 до 10000 млечни говеда.
(Още за обучението четете във в. "Български фермер" на 26 януари)