Лабораторията на Националната служба за съвети в земеделието /НССЗ/ изцяло подпомага съветническата дейност на организацията и земеделските производители за прилагане на Общата аграрна политика на ЕС и мерките от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ за периода 2014-2020 г.

На въпросите на много земеделски стопани отговаряме с помощта на Петя Куманова - зам.-главен директор на Главна дирекция "Съвети в земеделието и аналитична лаборатория".

Тя обяснява подробно за всички млади и дребни земеделски производители, че направленията на лабораторната дейност са свързани с изискванията за подобряване качеството на земеделската продукция и повишаване конкурентоспособността на стопанствата.

Чрез лабораторните услуги НССЗ подпомага изцяло и безплатно бенефициентите на службата, които са нейни клиенти. Също така аналитичната лаборатория подпомага и различни консултантски пакети от мярка 2 - Консултантски услуги, управление на стопанството и услуги по заместване в стопанството от новата ПРСР 2014-2020 г.

От писмата, които наскоро получихме, разбрахме, че най-голяма част от стопаните се интересуват от

вземане на почвени проби за агрохимичен анализ

с цел правилна агрохимична характеристика на почвата и определянето на необходимостта на растенията от хранителни елементи.

Първият етап това да бъде постигнато е правилното вземане на почвени проби за анализ. Желателно е в него да участва специалист, който да може да се съобрази с особеностите на терена, почвеното различие и отглежданата култура, казва експертът Куманова.

Почвените проби се взимат преди подготовката на почвата за сеитба на различните култури или засаждане на трайните насаждения.

По кое време се взимат проби

Събирането на първичните средни проби се извършва:

. през юли и август от площи, освободени от пшеница, ечемик, фасул, грах и други ранни култури;

. през септември и октомври от площи, освободени от слънчоглед, царевица, цвекло, памук;

. през ноември - от всички останали площи, трайни насаждения, зеленчуци, тютюн и др.;

. с цел азотно подхранване, вземането на почвени проби се извършва преди започване на активната вегетация на растенията.

Препоръчително е пробите да бъдат предоставени в лабораторията в максимално кратък срок след вземането им.

Допустимо е вземане на почвени проби по всяко време през вегетацията, ако са налице проблеми в развитието на растенията.

Но това пак трябва да става не по-рано от два месеца след последното внасяне на минерални торове в почвата, а при торене на оранжерийни култури - не по-рано от 14 дни.

От преовлажнени и замръзнали почви не се взимат проби.

Начинът на вземането на пробите е подробно обяснен от специалистите на службата и на лабораторията - той е различен за различните видове земеделски култури. Има и примерни схеми за различните парцели и култури.

Това означава, че фермери, които се чувстват достатъчно подготвени, ще могат напролет да го направят сами, а за други е по-добре да разчитат на специалистите в офисите във всички области на страната.

В лабораторията се извършват

агрохимични анализи на почвени проби за киселинност, усвоими фосфор и калий, минерален азот, общ азот в почви, определяне на активен калций и определяне на хумус.

Агрохимично проучване за запасеност на почвата с основните хранителни елементи също е много търсено, защото е важен инструмент за оценка на нейния потенциал и за съставяне на подходящи схеми за торене.

Балансът между внесените и изнесените от почвата хранителни елементи е в основата и на концепцията за устойчиво земеделие и е част от правилните земеделски практики.

Анализите са безплатни за бенифициентите по мярка 2 от новата ПРСР 2014-2020 г. За останалите желаещи цените са едни от най-ниските.