Предварително го овкусете

За подготвяне на зърна и шротове използвайте ярмомелки, зърномелки и други машини.

Възрастните коне приемат овеса цял.

Но ако животното е с лоши зъби или ако храните малко конче, трябва да го надробите.

Как да обработите различните фуражи

Ечемикът: най-добре се приема надробен или в смес с нарязана слама.

Царевицата задължително се смила или надробява поради твърдостта на зърната. Стъблата нарежете или изхранвайте във вид на силаж.

Големината на шротовете да бъде не повече от орех или да се приемат във вид на силаж.

Сламата няма нужда от допълнителна обработка. Но ако тя е основна част от дажбата, трябва да я нарежете. Така няма да предизвика колични пристъпи или наранявания на устната кухина.

Картофите и кореноплодите трябва да се измиват хубаво и след това да се надробяват на малки парчета. Накрая се сваряват.

Важно:

Ако фуражът е замърсен с пръст или пясък, това ще затрудни усвояването му и може да предизвика т.нар. пясъчни колики.