До края на януари фонд "Земеделие" ще разплати втория транш от преходната национална помощ за говедата и втората част от субсидиите на площ по СЕПП за актуализирания слой, който беше заснет през есента на 2016 г.

Също до края на януари ще се преведат и обезщетенията на фермите, засегнати от птичия грип, за което преди ден правителството одобри нови 9,7 млн. лв. за компенсации.

Това каза в последното си интервю за националната телевизия министърът на земеделието в оставка Десислава Танева.

Тя наблегна на един порочен факт, който не бива да се повтаря. Следващите управляващи и експерти да не допускат практиката родни политици да очернят изпълнителната власт относно усвояването на европейските фондове. И даде като нелицеприятен пример това, което се случи през миналата година - обвинението на партиен лидер, че България ще изгуби милиони евро по селската програма. След това страната ни е трябвало да се обяснява пред Брюксел за тези непроверени твърдения и за това на какво се базират те.

Според Десислава Танева

страната ни е в график по усвояване на средствата

по правилото N+3, тъй като до този момент сме отворили мерки и сме предоставили като ресурс 40% от бюджета на програмата.

Подписани са договори за 14% от договорените средства, но щом се реши проблемът с усвояването на средствата по мерките 10 и 11 за агроекология и за биоземеделие, договорените средства ще стигнат 19% от бюджета на програмата.